Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Jørn Henrik Petersen har skrevet en i alle henseender stor biografi om det modsætningsfyldte politiske menneske Julius Bomholt. Sidstnævnte døde for over 50 år siden, men hans aftryk ses stadig i form af for eksempel den danske kunstnerstøtteordning.
Julius Bomholt blev født i 1896, i en socialdemokratisk arbejderfamilie lige uden for Silkeborg, og han var næsten hele livet, frem til sin død i 1969, beskæftiget med socialdemokratisk politik, som underviser, skribent og politiker.
Han var medlem af Folketinget i næsten 40 år, og han blev skiftevis undervisnings-, social- og kulturminister. Han var en inkarneret socialdemokratisk homo politicus. Det sidste ministerium var noget, han havde arbejdet for oprettelsen af i mere end 20 år, før det skete i 1961 med ham selv i ministersædet.
Afløst af slebne Sølvhøj
Trods det tætte socialdemokratiske tilhørsforhold var han imidlertid langt fra altid vellidt i partiet. Han følte sig tit overset og stod ofte alene med sine standpunkter. I løbet af 1950erne og 1960erne mente flere ledende socialdemokrater nok også, at Bomholts til tider svulstige retorik hørte fortiden til.
Den største tort, han led, var nok, da daværende statsminister Jens Otto Krag satte ham fra bestillingen som kulturminister i 1964 og erstattede ham med den mere slebne Hans Sølvhøj.
Jørn Henrik Petersen er økonom og tidligere professor i socialvidenskab på Syddansk Universitet. Han har skrevet mange bøger og artikler gennem årene om blandt andet den danske velfærdsstat, dansk historie, økonomisk politik og Martin Luther. Han er således en ideel skribent, når det handler om at skrive en biografi om Julius Bomholt, der ligesom forfatteren favnede bredt.
Julius Bomholt var en meget modsætningsfyldt skikkelse. Han slog livet igennem på, at man altid skulle tænke på andre i sit virke – på vi’et – og ikke på jeg’et. Samtidig var han til tider endog meget selvoptaget og forfængelig. Bomholt var også uddannet teolog og erklæret kristen. I samme omgang var han imidlertid manden, som i Socialdemokratiet i en periode slog til lyd for en arbejderkultur baseret på et historisk materialistisk grundlag.
Bomholt var en erklæret tilhænger af den folkelige kultur, som den udfoldede sig blandt såkaldt jævne folk. Det ændrede ikke på, at han ikke sjældent optrådte som en art bedrevidende åndsaristokrat, som når han for eksempel erklærede, at kun dumme mennesker hørte Radio Mercur.
Jørn Henrik Petersen maler disse modsætninger op. Han ser dem dog næsten altid i et forsonende lys og som udtryk for både Bomholts mangeartede virketrang og menneskelige udvikling over årene.
I det hele taget er forfatteren ikke kun beundrer af Bomholt, han mener efter bogen at dømme også ofte det samme som Bomholt. I hvert fald efter at sidstnævnte kom over sin radikale periode i 1930erne. Det viser sig blandt andet ved, at det nogle gange kan være svært at finde ud af, hvornår et stykke tekst om Bomholt ender, og hvornår Petersens mening tager over.
Over gevind
Det er sandsynligvis en god ting for de fleste biografier, at forfatteren på et vist plan kan lide den person, vedkommende portrætterer. Enkelte gange går Petersens lobhudling af Bomholt – som han i bogen blot kalder Julius – imidlertid over gevind.
Det gælder for eksempel, da han efter et citat af kritikeren Steffen Hejlskov Larsen med kritik af Bomholts bog »Kakkel-vers« for at have en utroværdig persontegning finder anledning til at kommentere kritikken således: »Det har han ret i, men indholdet taler med mening og tyngde, uanset hvad Hejlskov Larsen mener.«
Dette ændrer dog ikke ved, at det er en aldeles glimrende biografi, der her foreligger. Vi føres nuanceret og grundigt gennem et for dansk politisk historie vigtigt menneskes liv. Dette er den ultimative Bomholt-biografi. Der er næppe flere vigtige sten at vende i så henseende. Breve, taler, artikler, bøger og folketingsdebatter er gennemgået og sat ind i den biografiske fortælling.
Samtidig er biografien om Bomholt ikke kun relevant i forhold til, at Kulturministeriet i år fylder 60. Den er også med til at give en forståelse af de kulturpolitiske dilemmaer, der præger nutidens socialdemokratiske kulturpolitik: Spændingen mellem den folkelige kultur, som mange socialdemokratiske vælgere menes at kunne lide, og så det mere finkulturelle, som man fra socialdemokratisk side gerne vil give flere adgang til. Denne spænding, som præger nutidens kulturpolitik, og som et eller andet sted afstedkom ministerskiftet fra Joy Mogensen og til Ane Halsboe- Jørgensen, findes allerede artikuleret hos Julius Bomholt.
Bogen er således en politisk biografi, som giver nutidens politik et dybdeperspektiv. Det er langt fra alle politiske biografier, der når dette dobbeltmål.
Julius Bomholt – Fra idé til handling
Forfatter: Jørn Henrik Petersen. Forlag: Gads Forlag. Sider: 616. Vejledende pris: 400 kroner