4 stjerner: Romandebut skildrer skarpt øretæveindbydende maskulin arrogance og parforholdets absurditeter

Boganmeldelse: Dramatikeren Kirstine K. Høgsbro har skrevet en både krævende og lydhør roman velgarneret med mange – og indimellem skånselsløse – iagttagelser af forfaldets fremmarch og forelskelsens snart pinefulde, snart håbefulde møder.

»»Med hensyn til at blive ny« er en fortælling, som på sin karakteristiske, springende facon kommer det meste af eksistensen rundt. Der er sygdom og død og fødsel i bogen, venskab og forelskelse, jalousi og kedsomhed og ikke mindst en hel del ensomhed,« skriver Berlingskes anmelder om forfatter Kirstine Høgsbros nye bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kirstine K. Høgsbro er prisvindende dramatiker, og nu gør hun så sin entre på romanscenen med en bog, der finder sin særlige tone og sit eget stemningsleje et sted i spændet mellem den mørke alvor og en let underspillet humor.

»Med hensyn til at blive ny« er en fortælling, som på sin karakteristiske, springende facon kommer det meste af eksistensen rundt. Der er sygdom og død og fødsel i bogen, venskab og forelskelse, jalousi og kedsomhed og ikke mindst en hel del ensomhed.

»Nå, jeg troede du var flyttet.«

Til tider slår forfatterens dramatikerbaggrund klart igennem i form af korte sekvenser med sceneangivelser og replikker fra de rollehavende.

Til tider folder romanen sig ud med det fortællende jegs skarpe, registrerende øje hvilende på situationskomikken og med et sikkert greb om afdækningen af relationerne mellem de forskellige figurer. Et forældrepar tages for eksempel temmelig skånselsløst på kornet:

»Jeg ved ikke, hvorfor de blev sammen så længe, hvad der holdt dem sammen. Engang troede jeg, at det var mig, men da jeg flyttede, fortsatte de, som de altid havde gjort.

Min far proklamerede jævnligt, at han enten havde fået nok eller (lige så jævnligt) at »sådan er din mor, det skal man ikke tage så tungt, livet er, hvad man gør det til, jeg ved faktisk ikke, hvorfor jeg ikke går.« Min mor gad derimod sjældent tale om dem, men nogle gange hørte jeg hende kommentere min fars tilstedeværelse med et »Nå, jeg troede du var flyttet.« Det kunne for eksempel være juleaften.«

Forfatter Kirstine K. Høgsbro er aktuel med bogen »Med hensyn til at blive ny«, som Berlingskes anmelder giver fire ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grønningen.

I kortfattet resume består handlingen i »Med hensyn til at blive ny« i, at romanens jeg flytter alene ud i et sommerhus for at finde sig selv efter moderens død og et havareret kærlighedsforhold.

Kampen mod myrerne, der er ved at invadere sommerhuset, telefonsamtalerne med faren, der opholder sig i udlandet, vandreturene i naturen og plyndringerne af de nærliggende ferieboligers spisekamre er de mest dramatiske indslag i en eneboertilværelse, hvor månedernes navne angiver tidens gang.

Hen over året placeres så afsnittene med overskrifter som »Min mor«, »Min far«, »Venskab« og »Forelskelse«, der kombinerer personportrætterne med nedslagene i kataloget over menneskelige relation.

Kompositionen af »Med hensyn til at blive ny« er både løs og krævende og rummer også sine udfordringer for læseren. Kirstine K. Høgsbros styrke er hendes sikre tag på skabelsen af de levende scener. Det er i høj grad dem, der bærer værket.

Forfaldets fremmarch

Scenerne omkring den dødssyge kvinde er tætte af frustrationer, smerte og en »utilladelig« irritation, scenerne omkring venindeforholdet er fulde af pigesnak og skiftende indbyrdes positioner, scenerne med faren kombinerer overbærenheden med et skarpt blik for forfaldets fremmarch, og scenerne fra forelskelsens snart pinefulde, snart håbefulde møder med M samler sig til signalementet af en temmelig øretæveindbydende repræsentant for maskulin arrogance:

»M klimprer på sin guitar, synger et par linjer fra sin nyeste sang Moving on. Men jeg vil gerne ses – det er ikke det. Det er bare, så du ikke går og tror, vi er i gang med at blive kærester.«

Hvor overbevisende Kirstine K. Høgsbro slipper i mål med afrundingen af sin romans livsbillede, er måske nok et spørgsmål. Men sikkert er det, at »Med hensyn til at blive ny« rummer så mange skarpe iagttagelser og så mange lydhøre øjeblikke, at det bærer dramatikerens romandebut fint igennem.

»Med hensyn til at blive ny«
Forfatter:
Kirstine K. Høgsbro. Sider: 314. Pris: 260 kroner Forlag: Grønningen