Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

S-toppen burde afblæse krigen mod medierne

Mens socialdemokrater igen og igen blæser til generaliserende angreb på medierne, forsøger man at promovere Netavisen Pio som et uafhængigt medie, selv om det reelt er et partiorgan. De frie medier skal kunne tåle kritik, men særligt Socialdemokratiets top bør overveje, om man med sin ret voldsomme retorik mod medierne faktisk gavner demokratiet.

Førende socialdemokraters generaliserede angreb på medierne har over flere år nået højder, som ikke er sædvanen herhjemme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet, der efter det forestående valg kan sidde tilbage med regeringsmagten, har et problem med medierne.

At politikere kritiserer medier er ikke noget nyt. Det er heller ikke farligt eller forkert. Det skal medierne kunne tåle, og dele af kritikken kan have noget på sig: For meget af den politiske journalistik særligt i de elektroniske medier handler om vindere og tabere og konflikt og motivforskning. Af og til falder de skrevne medier også i gryden.

Men førende socialdemokraters generaliserende angreb på medierne har over flere år nået højder, som ikke er sædvanen herhjemme. Ikke mindst Henrik Sass Larsen, der er Mette Frederiksens nærmeste i den socialdemokratiske ledelse, har ført an. Både ved at nægte at udtale sig til medierne og, som i debatbogen »Exodus« fra i fjor, med anklager om et medie-tyranni og krav om drakoniske straffe og bøder for »løgnagtig« journalistik - uden særlig afgrænsning af, hvilke former for journalistik, Sass anser for løgnagtig.

Senest har Berlingske fortalt om en intern mail fra Socialdemokratiets partisekretær Jan Juul Christensen til partiets medlemmer, hvori han lancerer en bredside mod landets frie medier for i deres journalistik at være drevet af en borgerlig dagsorden om mindre fælles velfærd til fordel for skattelettelser. Derfor (man hører næsten allerede trommehvirvlen) opfordrer partisekretæren til, at man i stedet orienterer sig i den socialdemokratiske Netavisen Pio, der ifølge egne erklæringer er uafhængig …

Artiklen har fået den socialdemokratiske kulturpolitiker Mogens Jensen til i markante vendinger at anklage Berlingske for at føre en politisk motiveret kampagne mod Netavisen Pio og Socialdemokratiet samtidig med, at han beklikker troværdigheden hos Berlingske og Berlingske Medias øvrige titler, fordi de udgives på et borgerligt grundlag.

Til både de seneste angreb og hele den samlede socialdemokratiske kanonade mod de frie danske medier er der dette at sige:

1. Ja, Berlingske udgives på et borgerligt værdigrundlag. Men det fremgår samtidig af Berlingske Medias udgivelsesgrundlag, at aviserne ikke er eller bør være bundet af tilslutning til noget politisk parti. Hvilket præcis er forskellen på medier, der retteligt er frie og uafhængige, og Netavisen Pio, der reelt er et socialdemokratisk partiorgan.

2. Til gengæld er det desværre løgn, at danske medier generelt begår massiv kritisk journalistik om velfærdsstaten. Præmissen er forkert. Medierne kunne blive langt bedre til at sætte kritisk fokus på velfærdsstatens dogmer. Det er der brug for.

3. Nej, Berlingske fører ikke kampagne mod Socialdemokratiet eller Netavisen Pio. Men historien er langtfra ligegyldig. Mens politikere - herunder ikke mindst socialdemokratiske - i stigende grad angriber de uafhængige medier for at svække disses troværdighed, vokser en skov af nye partimedier frem, ofte finansieret via den offentlige partistøtte. Det er en vigtig udvikling at få frem og ud til medieforbrugerne, der skal finde rundt i junglen af medier. Frie såvel som håndstyrede.

4. Alle politikere, også i Socialdemokratiets top, burde overveje, om de meget generaliserende angreb på medierne gavner demokratiet. Man ser, hvilken splittelse krigen mellem præsident Trump og en del af de amerikanske medier har udløst. Både politikere og medier arbejder fra hver sit udgangspunkt i demokratiets tjeneste. Det er et stort ansvar. For medierne. Men også for politikerne. TOM JENSEN