Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Macron tabte, og Europa vandt, da Brexit blev udskudt igen

EU viser sig fra sin bedste side ved at give Theresa May mere tid til at skabe opbakning til en Brexit-aftale. Mens britiske politikere overgår hinanden i kompromisløshed, enes EU-lederne om at holde døren åben til Storbritannien.

To forskellige visioner for Europa på vej til EU-topmøde i Bruxelles 10. april 2019: Den tyske kansler, Angela Merkel, talte for at give Storbritannien en lang Brexit-udsættelse af hensyn til det fremtidige forhold mellem parterne. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kæmpede for en kort udsættelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA PLEVIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var flere grunde til, at EU kunne have smækket døren i for Theresa May, da hun onsdag aften mødte op i Bruxelles for at bede om en udsættelse af Brexit.

Det er snart tre år siden, at de britiske vælgere stemte for at sende deres land ud af EU, men de britiske politikere har endnu ikke præsenteret noget, der ligner en troværdig plan for at udføre Brexit. Der er indgået en skilsmisseaftale med EU, men den er blevet skudt i sænk tre gange i det britiske parlament under scener, som ligner en genopførelse af »Monty Pythons Flyvende Cirkus«.

Det var også kun to uger siden, at EU-landenes stats- og regeringschefer gik med til den første udsættelse. Betingelsen var klar: EU ville have en troværdig plan fra den britiske premierminister, hvis Brexit-datoen skulle flyttes igen. EU kan ikke blive ved med at sidde på kanten af et økonomisk risikabelt Brexit uden aftale, mens man venter på, at britiske politikere finder sammen om et fornuftigt samarbejde. Der er også et valg til Europa-Parlamentet i maj at tage hensyn til.

Især én europæisk leder lagde sig inden topmødet i Bruxelles på en linje af »nok er nok«. Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har præsenteret store planer for at reformere EU, og han frygter, at de endeløse diskussioner om Brexit bremser reformerne.

»Vi har en europæisk renæssance at gennemføre,« som Macron udtrykte det over for journalister.

Under hårde forhandlinger onsdag aften blev det klart, at der nu er en sprække i den enighed, som ellers har præget EU-landene under Brexit-forhandlingerne. Mens mindst 15 lande var indstillet på at give Storbritannien en udsættelse på et helt år, kæmpede Macron for en kort deadline i slutningen af juni.

Skal man tro beretninger fra det lukkede møde, pointerede Macron ligefrem, at en beslutning kræver enstemmighed. Underforstået: Frankrig kunne nedlægge veto, ligesom general de Gaulle i 1963 og 1967 nedlagde veto mod, at Storbritannien kunne komme ind i det europæiske samarbejde.

Heldigvis repræsenterede den tyske kansler, Angela Merkel, en anden linje, da hun slog fast, at »Europa handler om venskab« – og at »venner giver man en chance, og en til, og en til …« Merkel udtrykte dermed den nødvendige forståelse for, hvad der er på spil. Britisk udtræden af EU vil være en historisk begivenhed på linje med den tyske genforening – bare med negative følgevirkninger – og derfor må vi ikke forfalde til smålige eller kortsigtede hensyn.

»Britisk udtræden af EU vil være en historisk begivenhed på linje med den tyske genforening; bare med negative følgevirkninger.«


Selvfølgelig er det noget rod, hvis de britiske vælgere ender med at skulle stemme til europaparlamentsvalget, men det er for ingenting at regne i forhold til de ødelæggende følger af både et hårdt og et blødt Brexit. EU-landene skal ikke gå på kompromis, når vi forsvarer EUs indre marked eller freden i Nordirland i Brexit-forhandlingerne, men beder briterne alene om mere tid, må vi give dem det. Ligesom vi skal holde en dør åben for, at briterne stemmer igen og fortryder Brexit.

Derfor må man applaudere, at Macron indså sin isolation og gik med til, at Brexit nu er udskudt til 31. oktober.

Theresa May har indledt forhandlinger med Labours leder, Jeremy Corbyn, men det er langtfra sikkert, at hun kan holde samling på sit konservative parti, hvis et nationalt kompromis kan komme på plads.

Derfor kan vi sagtens blive mødt af nye ønsker om udsættelse, når halloween nærmer sig. Til det må vi sige som Merkel: Venner giver man en chance, og en til, og en til …

PIERRE COLLIGNON