Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Hold kursen, Løkke, når skeptikerne rusker i EU

Lars Løkke vil blive mødt af EU-skepsis fra egne støtter gennem to valgkampe i foråret. Blikket bør være rettet på at holde den EU-venlige kurs

»Danmarks internationale indflydelse vil lide under en mere skeptisk linje og giver os færre handlemuligheder.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Francisco Seco

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) onsdag fremlagde sine visioner for EU i Europa-Parlamentet, var det med fokus på EUs gode sider. Han talte om fredens projekt og oplistede, hvor EU fremadrettet har store opgaver at løse. Migrationskrisen, klimaforandringerne og det indre marked heriblandt. Danskerne blev fremhævet som nogle af de mest EU-venlige, og forbeholdene gled statsministeren let hen over, selv om han også klogt nævnte de hår i suppen, hvor EU ikke i tilstrækkelig grad respekterer nationalstaten. Ingen i EU-systemet kunne blive fornærmet over den tale.

Herhjemme vil der givetvis være en række af de politiske aktører, som Løkke er afhængig af, der vil rynke på næsen af Løkkes linje. Dansk Folkeparti ikke mindst. Derfor er det glædeligt, at statsministeren har meldt klart ud, at det ikke bliver under hans lederskab, at en folkeafstemning om Dexit kan blive en realitet.

Hverken politisk eller økonomisk vil et dansk exit fra EU give mening. Det viser de økonomiske konsekvenser for briterne efter Brexit med al tydelighed.

Det utvetydige standpunkt fra statsministeren tegner godt for det opgør, der nødvendigvis må komme mellem Venstre og Dansk Folkeparti i EU-spørgsmålet, hvis de to partier efter et valg vil danne regering. Danmarks internationale indflydelse vil lide under en mere skeptisk linje og giver os færre handlemuligheder. Derfor skal en dansk regering selvfølgelig grundlæggende være for EU.

»Vi skal være med, så vi kan påvirke et EU, der forbedrer forholdene for danske borgere og virksomheder.«


Statsministerens positive linje i Bruxelles er også et glædeligt opgør med den interne diskussion, der foregår mellem skeptikere og rene tilhængere af det europæiske projekt i Venstre. En diskussion, hvor vi ikke har hørt det sidste ord. I maj skal der være valg til Europa-Parlamentet. Her forventes Venstres Søren Gade at blive en stemmesluger. Gade er tydeligvis mere EU-kritisk end Løkke. Det vil give Venstre meget at skræve over. Ikke mindst fordi Venstre i det jyske er fristet af de mange stemmer, der foretrækker en mere skeptisk linje. En retorik, som tidligere heller ikke var fremmed for Løkke.

Også derfor er der grund til at minde statsministeren om hans nuværende, fornuftige linje, hvis de hjemlige, skeptiske skvulp bliver for store. Alt med måde. Også når det gælder EU. For historien har vist, at man ikke bør være naiv jubeleuropæer. Danmark skal sidde med ved bordet for at være med til at påvirke beslutninger i vores retning, og vi vil høste de mange fordele, vi som et lille land kan have af EU-samarbejdet på områder, vi ikke kan løse alene. Migration og klima er to meget aktuelle eksempler.

Vi skal være meget varsomme med hvilken udvikling i EU, vi støtter. Vi skal ikke støtte føderale kræfter, fælles sociale rettigheder, et stærkt udbygget eurosamarbejde eller en EU-hær. Det er at gå for vidt. Men vi skal arbejde for at komme af med vores EU-forbehold, så vi fuldt og helt kan sidde med ved bordet, få indflydelse og indsigt og høste de åbenlyse fordele der er ved at samarbejde om f.eks grænseoverskridende kriminalitet. Det gælder også i forhold til finanssektoren. Blandt andet derfor bør Danmark være en del af bankunionen. Men fortsat med et nationalt finanstilsyn, der er tæt på aktørerne herhjemme.

Vi skal være med, så vi kan påvirke et EU, der forbedrer forholdene for danske borgere og virksomheder. I stedet for at have en ubetinget skeptisk linje, der sætter os på sidelinjen. Husk det, Lars Løkke. Også når valgkampene rusker op i den hjemlige skepsis.

METTE ØSTERGAARD