Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Forsøg ikke at fjerne Trump i utide

Også Demokraterne har et ansvar for ikke at ødelægge det amerikanske demokrati. Ensidige forsøg på at rejse rigsretssager eller på anden vis fjerne præsident Trump i utide vil være ødelæggende for tilliden i det amerikanske samfund. Det er godt, at Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, har forstået dette.

»En rigsretssag (mod Trump, red.) ville være ødelæggende for USA.« Fold sammen
Læs mere
Foto: WIN MCNAMEE

Hvis man et øjeblik sætter sig i den amerikanske præsident, Donald Trumps, sted, kan man forstå, hvis han har vanskeligt ved at holde politisk fokus: Ikke alene venter Trump sammen med resten af USA på færdiggørelsen af den særlige anklager, Robert Muellers, rapport om et eventuelt samarbejde med Rusland om at påvirke præsidentvalget i 2016. En undersøgelse der allerede har sendt flere af præsidentens tidligere nærmeste medarbejdere i fængsel.

Anklagemyndigheden i New York er samtidig i gang med efterforskninger af såvel Trumps forretningsimperium som hans indsættelseskomité. Og for at det ikke skal være løgn, er et nyt demokratisk domineret Repræsentanternes Hus gået i gang med sine egne undersøgelser – med høringer i stribevis. Det var det, der i forrige uge bragte Trumps tidligere advokat Michael Cohen ind til spørgsmål hos et kongresudvalg.

Hvad skal det hele ende med? Det gør man klogt i at lade være med at spå om. Indtil videre må man dog konstatere, at det ikke er bevist, at Trump var vidende om et samarbejde med russerne om at spænde ben for Hillary Clintons kandidatur i 2016.

Det betyder ikke, at præsidenten ikke har problemer. Herunder med betalingerne til blandt andre pornostjernen Stormy Daniels for at få hende til at tie om deres angivelige affære i ugerne op til præsidentvalget. Heller ikke juridisk kan man sige, at Trumps præsidentskab er blandt de sædvanlige. Det ville være synd at sige.

»En rigsretssag ville være ødelæggende for USA.«


Men betyder det, at det er rigtigt at forsøge at fjerne ham fra præsidentposten i utide? Det synspunkt findes i USA. Tilsyneladende langt ind i magtens indre cirkler, som det blandt andet fremgik af den opsigtsvækkende anonyme kronik fra en »højtstående official« i september, hvoraf det fremgik, at selv præsidentens egne åbenbart havde leget med tanken om at bruge den 25. forfatningstilføjelse, der i yderste konsekvens giver mulighed for at vælte en præsident, hvis han skønnes uegnet til embedet.

Adskillige demokratiske aktivister og politikere på venstrefløjen har højlydt talt for at forsøge at fjerne Trump ved en rigsretssag. En del venstrefløjsmedier har brugt betydelige kræfter på det samme emne: Hvad skal der til, for at få Trump fjernet før tid?

Sagen er blot, at det ville være en betydelig større ulykke for det amerikanske demokrati, end Trump efter venstrefløjens mening er. Der er ingen tvivl om, at Donald Trump er en splittende figur. Men en rigsretssag ville være ødelæggende for USA, den ville kun så endnu større mistillid til eliten og systemet. Den ville gøre forståelseskløften mellem det røde og blå USA uendeligt meget dybere. Det er kort sagt en farlig vej at gå.

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at der kommer oplysninger frem, som leder til, at både Demokraterne og Republikanerne finder det nødvendigt. Men man kan have sin tvivl. Et ensidigt forsøg på at fjerne Trump i utide fra demokratisk side vil være ekstremt uklogt. Heldigvis findes der kloge demokratiske ledere, herunder formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, som har indset det. Og siger det højt: Også Demokraterne har et ansvar for, at det amerikanske demokrati ikke afspores og ødelægges indefra.

TOM JENSEN