Få overblikket her: Otte sprængfarlige citater fra Cohens Trump-afhøring

I en længe ventet høring i Kongressen lancerede Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, en lang række angreb mod præsidenten. Her er nogle af de vigtigste.

Michael Cohen taler tirsdag under ed i Kongressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst

Engang var Michael Cohen én af Trumps mest loyale støtte. Han var hans advokat og »fikser« i et årti. Nu har han vendt sig mod præsidenten, inden han skal afsone en fængselsdom.

Onsdag aften var Michael Cohen indkaldt som vidne i Kongressen, og her levede han en række markante og potentielt skadelige angreb på Donald Trump. Få overblikket her.

1. Jeg skammer mig, fordi jeg ved, hvad Donald Trump er. Her er racist. Han er en svindler. Han er en løgner.

Allerede tidligt i sin åbningstale gik Michael Cohen i hårdt angreb på sin chef gennem et årti. Undervejs forsøgte han at bakke de hårde beskyldninger om med konkrete beviser.

2. »Jeg viser her en kopi af en check på 35.000 dollar, som præsident Trump personligt underskrev fra hans personlige bank 1. august 2017 - da han var USAs præsident. (...) Denne check på 35.000 dollar var én af 11 indbetalinger, som blev betalt året igennem - mens han var præsident.«

Én af de mest belastende anklager for præsidenten, var Cohens gentagne beskrivelser af, hvordan Donald Trump udemærket var klar over, at Cohen i 2016 betalte såkaldte tys-tys-penge til pornoskuespilleren Stormy Daniels, som Trump angiveligt havde en affære med. Cohen hævdede, at Trump betalte ham pengene tilbage i 2017. Trump har nægtet at have noget med betalingen at gøre, men Cohens check indikerer noget andet.

3. »Trump havde gennem Roger Stone kendskab til Wikileaks læk af emails.«

Det her kan også være belastende for Donald Trump. Cohen hævdede, at han befandt sig på Donald Trumps kontor under valgkampen i 2016, da Trump modtog et opkald fra sin rådgiver Roger Stone. Ifølge Cohens hukommelse fortalte Roger Stone, at han netop havde talt med Wikileaks stifteren Julian Assange. Stone fortalte til Trump, at Wikileaks snart ville lække et omfattende antal e-mails fra Hillary Clintons kampagnekontor, sagde Cohen.

4. »Desværre er dette et emne, der bliver efterforsket lige nu af Det Sydlige Distrikt i New York (retskreds, red.), og jeg er blevet bedt om ikke at diskutere dette tema«

Midt under spørgerunden kom det pludselig frem, at Michael Cohen samarbejder med politiet om andre sager, som muligvis omhandler Donald Trump. Han blev spurgt, hvad han senest havde talt med Trump om, og Cohen fortalte, at han ikke kunne svare på grund af en igangværende efterforskning. Det hører vi nok mere om senere.

5. »Landet har set Trump bejle til fortalere for hvidt overherredømme og fanatikere. I har hørt ham kalde fattige lande for »shitholes.« Privat er han kun værre."

»Han spurgte mig, om jeg kunne nævne et land ledet af en sort person, som ikke var et »shithole.« Det var mens Obama var præsident,« sagde Cohen også.

6. »Der er blevet rejst spørgsmål om, hvorvidt jeg kender til direkte beviser på, at Trump eller hans kampagne samarbejdede hemmeligt med Rusland. Det gør jeg ikke.«

Cohen havde ikke konkrete beviser på, at Trump eller Trumps valgkampagne i hemmelighed har samarbejdet med Rusland.

7. »Han taler i kodesprog. Og jeg forstår det kodesprog, fordi jeg har været tæt på ham i et årti.«

Cohen sagde, at Trump sjældent gav ham direkte ordrer - især ikke til at foretage sig ting, som var ulovlige. Men Cohen kunne altid regne ud, hvad Trump ønskede. Og det var ifølge Cohen derfor, han besluttede at lyve for Kongressen, da han blev indkaldt til høring i 2017. Dengang løj Cohen til Kongressen om, hvornår Trump-familien stoppede deres kontakt til Rusland om opførslen af et Trump Tower i Moskva. I dag fortalte Cohen, at Trump-familien fortsatte byggeplanerne langt ind i valgkampen.

8. »Det er min oplevelse, at Trump pustede sin formue op, når det tjente ham. Når han skulle prøve at komme på Forbes’ liste over de rigeste personer, eksempelvis. Og han fik den til at se mindre ud for at reducere sine ejendomsskatter.«

Cohen beskyldte Trump for gentagne gange at fifle med sine finanser.