Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En demokratisk skændsel at kyle eksperter på porten

Det er en demokratisk skændsel, når SF vil lukke et seriøst ekspertudvalg, der skulle vurdere fordele og ulemper ved at bruge 15 mia. kr. om året på SU. Og det handler ikke om pengene. Lukning af ekspertudvalg, der gør os klogere, strider mod ønsket om en åben og oplyst offentlig debat.

Stakkels Torben M. Andersen, som mange har været boksebold for politikerne. Nu er det SF, som vil lukke SU-ekspertudvalget, som Torben M. Andersen er formand for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Hvad er vi for et land?

Det spørgsmål må Socialistisk Folkeparti og deres uddannelsesordfører Jacob Mark (SF) finde et svar på. Anledningen er partiets opsigtsvækkende forslag under finanslovsforhandlingerne om at lukke det ekspertudvalg, som lige nu arbejder på at undersøge de samfundsøkonomiske konsekvenser af SU-systemet.

Der er al mulig grund til at diskutere SU-systemet. Det udløste postyr, da det for et par år siden kom frem, at Danmark bruger flere penge på at forsørge landets studerende end på at uddanne dem. Udgifterne til uddannelsesstøtten løber op i knap 15 mia. kr. om året, så det giver mening at finde ud af, om pengene bruges fornuftigt og derfor nedsatte uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers i 2019 ekspertudvalget.

I det mindste er SF ærlige om argumenterne for at fjerne udvalget. SF mener, at udvalget vil foreslå noget, som SF ikke er enige i, så væk med det:

»Vi ønsker at stoppe de årlige besparelser på SUen og igen tage en diskussion om, hvordan vi kan gøre SU mere værd, så studerende har mere at leve for og bedre kan koncentrere sig om deres studier,« siger Jacob Mark. Ja, de er ædle mennesker i SF, som generøst deler ud af skatteydernes penge uden at sikre sig, at SU-systemet virker efter hensigten.

»SF er ikke ene om at være skyldige i at politisere med ekspertudvalg.«


I virkeligheden handler debatten om SU-ekspertvalget slet ikke om pengene. Det handler grundlæggende om respekten for de eksperter, som skiftende regeringer sætter til at undersøge forskellige samfundsudfordringer. Og især når de eksperter, som sættes til arbejdet, må anses for hævet over partipolitik. En rapport fra et udvalg eller kommission tvinger hverken Folketinget eller vælgerne til andet end at lytte.

Medlemmerne af SU-ekspertudvalget er i øvrigt økonomiprofessor og tidl. formand for Velfærdskommissionen Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet, Anders Holm, professor i sociologi ved University of Western Ontario i Canada, seniorforsker Lars Johannesen Kirkebøen fra Norges svar på Danmarks Statistik, lektor i økonomi  Maria Knoth Humlum fra Aarhus Universitet og lektor i socialogi Kristian Bernt Karlson fra Københavns Universitet. Ædruelige folk.

SFs sølle figenblad i sit angreb på SU-ekspertudvalget er forslaget om at genoprette fortidens snikke-snakke udvalg i skikkelse af SU-rådet, som eksisterede mellem 1970 og 2015. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen kan bare stikke SF deres unødvendige SU-råd, hvis hun har lyst. Det rokker ikke ved det problematiske i at lukke ekspertudvalget.

SF er ikke ene om at være skyldige i at politisere med ekspertudvalg. Det var en skam og en skændsel, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i juli 2015 nedlagde Pensionskommissionen med en tåget begrundelse om en »ændret tidsplan« for en pensionsreform. Trods Pensionsreformen fra 2017 er der således stadig betydelige uløste problemer i pensionssystemet, hvor mindst 200.000 mennesker ifølge ATP har en lav eller utilstrækkelig Pensionspsparing. Det skulle pensionskommissionen have fikset og den burde forresten blive genoprettet i morgen. Gerne med samme formand.

Og her kommer vi til det ironiske ved SFs angreb på SU-ekspertudvalget. Formanden for Pensionskommissionen var nemlig ingen anden end Torben M. Andersen. Måske snart fyret igen som formand for  SU-ekspertudvalget. Godt at han er vant til kyniske politikere.

THOMAS BERNT HENRIKSEN