Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Din overenskomst skal ikke lukkes over en drink i Nicaragua

Det danske aftalesystem er ikke tjent med, at Falck og 3F rejser til Nicaragua for at forhandle overenskomster.

Hvis både arbejdsgivere og arbejdstagere skal have tillid til, at deres interesser varetages seriøst under en overenskomstforhandling, så må kammerateri og pamperi ud af ligningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Sagen om Falcks ageren i sit forsøg på at få det, som den gamle hæderkronede virksomhed vil have det, bliver ved med at forbavse. Desværre til det værre.

Først var det sagen om Bios, der indbragte Falck kritik fra Konkurrencestyrelsen og en sag hos Bagmandspolitiet. Falck ville gå langt ud over alle etiske grænser for at beholde sin dominerende position som ambulancetjeneste og kørte derfor en smædekampagne mod det hollandske selskab, Bios.

Det var et så stort angreb på den frie konkurrence, at Konkurrencestyrelsen måtte gribe ind.

Nu er det så en anden grundpille i det danske samfund, som Falck har udfordret i det skjulte: Aftalesystemet.

Den danske model er unik. Arbejdsgivere og arbejdstagere bestemmer arbejds- og lønvilkår uden politisk indblanding. Parterne skal give og tage til alles bedste, og der har traditionelt været en høj grad af åbenhed og respekt om de frivillige aftaler.

Den danske model baserer sig også på klare spilleregler. Det er de spilleregler, som Falck og 3F udfordrer. For præcis som man fornemmede et klart samarbejde mellem 3F og Falck i Bios-sagen, står det nu klart, at samarbejdet har været særdeles tæt i årtier. Således har ledende medlemmer af både Falck og 3F løbende været på rejser sammen, der bliver beskrevet som »festlige«. Berlingske har kunnet vise billeder af ledende medlemmer, der tydeligvis har det hyggeligt sammen på rejser til blandt andet Nicaragua og USA.

Rejserne lå belejligt nok cirka 8-12 måneder før hver overenskomstforhandling, og vicepræsidenten i Falck, Kaspar Bach Habersaat, siger åbent, at et af formålene med rejserne var at diskutere overenskomster.

Det er bestemt ikke ulovligt, at arbejdsgivere og arbejdstagere har et godt og tillidsfuldt samarbejde. Det er sådan set det bedste. Men hvis overenskomster klappes af over en drink i Nicaragua, så lugter forløbet mere af kammerateri og fordækte aftaler end den åbenhed og gensidig tillid som den danske model fortjener.

Hvis både arbejdsgivere og arbejdstagere skal have tillid til, at deres interesser varetages seriøst under en overenskomstforhandling, så må kammerateri og pamperi ud af ligningen. Ellers undergraver man principperne for den danske model.

I 2016 blev turene stoppet efter at Falck fik ny ledelse. Heldigvis kunne den nye ledelse se problematikkerne i kasketforvirringen.

Problemet er selvfølgelig, at det bliver uklart, om Falck i virkeligheden køber sig til indflydelse og goodwill hos 3F med rejser og midler, der betyder, at parterne ikke længere er ligeværdige, når en forhandling går i gang. Når man har fælles interesser i at bevare systemet og ikke lukke nye konkurrenter ind.

Det vil være ødelæggende for et reelt forhandlingsmiljø.

I Konkurrencestyrelsens rapport om Bios-sagen er det tætte samarbejde mellem 3F og Falck også beskrevet som problematisk. Her beskrives det, hvordan tillidsfolk fra 3F blev brugt som soldater i kampen mod den udefrakommende Bios, blandt andet ved at koordinere kritiske budskaber. 3F vil gå meget langt for at beholde den gode aftale med Falck, der betyder, at langt størstedelen af ambulanceredderne er organiseret hos 3F frem for alternative fagforeninger.

Og det værste af det hele? At alt i høj grad er båret af det, som i dag ligner alt for dyre kontrakter, som Falck i den omtalte periode indgik med regionerne for at drive vores ambulancetjeneste.

METTE ØSTERGAARD