Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Danmark skal ikke bøje sig for russisk pres i Østersøen

Tyskland og Rusland vil åbne gasrørledningen Nordstream II i 2019. Danmark gør klogt i at stå fast på nej til byggetilladelse i dansk søterritorium. For russisk aggression skal mødes med et skarpt svar.

Tyskland fastholder, at konstruktionen af gasrørledningen Nord Stream II er et kommercielt projekt. I 2019 åbner gasrørledningen, der støder på stor modstand i østlige EU-lande.  REUTERS/Tobias Schwarz/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Schwarz

Heller ikke i 2018 har det skortet på russisk aggression.

Da russiske krigsskibe i november åbnede ild mod ukrainske fartøjer i et stræde nær Krim-halvøen, demonstrerede Putin endnu en gang, at han er villig til at anvende militær magt for at øge Ruslands indflydelsessfære.

Episoden understreger nødvendigheden af, at både EU og Danmark skærper tonen over for Rusland.

Alene derfor er der god grund til, at Danmark fortsat forholder sig skeptisk over for den tysk-russiske gasrørledning Nord Stream II, der efter planen skal tages i brug det kommende år. Som det eneste af de implicerede lande har Danmark indtil videre holdt igen med at give byggetilladelse til gasrørledningen, der krydser dansk søterrorium.

»På et tidspunkt hvor den transatlantiske alliance er mere usikker end nogensinde før, er der desto større grund til, at Tyskland tager bekymringerne over Nord Stream II alvorligt.«


Siger Danmark nej til selskabet Gazprom, der står bag rørledningen, skal rørledningen omlægges, men vil næppe blive bremset.

I Polen, Slovakiet, de baltiske lande og ikke mindst Ukraine er der udpræget modstand mod Nord Stream II. Man frygter, at Rusland vil anvende gasleverancer som led i et politisk afpresningsforsøg. Noget der forekommer helt og aldeles plausibelt.

I USA advarer præsident Donald Trump om, at Nord Stream vil mindske europæisk uafhængighed over for Rusland. At Trump selv har interesser i at levere amerikansk gas til Europa, gør ikke hans pointe mindre væsentlig.

Den danske regering har fornuftigt nok bedt EU om at involvere sig i byggeprojektet for ikke at stå alene om en beslutning med vidtrækkende konsekvenser. Uden Tyskland er ministerrådet dog ikke i stand til at gribe afgørende ind. Både Angela Merkel og hendes socialdemokratiske regeringspartner har længe fastholdt, at rørledningen først og fremmest er et kommercielt projekt, der skal sikre tysk energi i lyset af udfasningen af atomkraft.

Selvom Merkel i april medgav, at rørledningen også kan have politiske implikationer for især Ukraine, har den tyske forståelse for andre EU-landes bekymringer været til at overse. Tyske politikere argumenterer med, at man ikke på nuværende tidspunkt kan annullere allerede udstedte byggetilladelser uden at komme i konflikt med tysk lovgivning.

Derfor må man nu glæde sig over, at Merkels mulige efterfølger har sendt andre signaler. For nylig har den kristendemokratiske partiformand, Annegret Kramp-Karrenbauer, der har gode chancer for at erstatte Merkel som tysk forbundskansler, antydet, at man kan halvere mængden af den gas, der efter planen skulle flyde gennem Nord Stream II. Det er forhåbentlig et tegn på en mere skeptisk linje i Berlin.

CDU-politikeren Manfred Weber, der som formand for den konservative gruppe EPP i Europa-Parlamentet er kandidat til at afløse Jean-Claude Juncker på posten som formand for EU-Kommissionen, har bedyret, at Tyskland ikke bør gemme sig bag juridiske argumenter. Han opfordrer derfor Berlin til at genoverveje Nord Stream II.

For på et tidspunkt hvor den transatlantiske alliance er mere usikker end nogensinde før, er der desto større grund til, at Tyskland tager bekymringerne over Nord Stream II alvorligt. Angela Merkel har ret, når hun siger, at EU må tage ansvar for egen sikkerhed.

Derfor skal Danmark arbejde for at styrke både NATO, EU og det transatlantiske forhold uden at deponere råderetten over en væsentlig del af europæisk energiforsyning hos et aggressivt Kreml.

TROELS HEEGER