Merkel varsler enighed om Nord Streams skæbne

Frankrig og Tyskland har vundet støtte til et kompromis om gasdirektiv, siger forbundskansler Angela Merkel.

Det er en god dag. Det havde ikke været muligt uden godt samarbejde mellem Tyskland og Frankrig, siger Angela Merkel om kompromis om EU's nye gasdirektiv. Michele Tantussi/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs medlemslande er enige om en ændring af EUs gasdirektiv, der har afgørende betydning for, om den russiske gasledning Nord Stream 2 kan blive en realitet.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, bekræfter, at medlemslandene fredag har fundet et mandat til videre forhandlinger med EU-Parlamentet.

»Det er en god dag. Det havde ikke været muligt uden godt samarbejde mellem Tyskland og Frankrig,« siger Merkel ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Ændringen af gasdirektivet kunne reelt bremse den russiske gasledning. Forslaget fra kommissionen lagde således op til, at gasdirektivet skulle omfatte forsyningsledninger til tredjelande.

Det ville medføre, at EU-regler blev gældende for det tysk-russiske projekt, som i sin nuværende form ville være umuligt at gennemføre.

Det er især Tyskland, som har forsvaret og presset på for at få Nord Stream 2, der kan blive en lukrativ aftale for tyskerne.

Østeuropa er skeptiske over for projektet, der går direkte imod EUs energipolitik om at mindske afhængigheden af russisk gas.

Dagen før et afgørende gasmøde mellem EU-landenes ambassadører valgte Frankrig til manges overraskelse at støtte gasdirektivet og dermed underminere Tysklands chance for at blokere det.

Men Tyskland har i sidste øjeblik efter forhandlinger med Frankrig sikret sig et kompromis.

Det kompromis betyder ifølge nyhedsbureauet AFP, som har set en kopi, at det ikke bliver EU-regler, som skal regulere Nord Stream 2.

Kompromiset vil ændre forslaget til det nye gasdirektiv, så det EU-land, hvortil en ledning fra et tredjeland først rammer EU, skal regulere aftalen.

I tilfældet Nord Stream 2 vil det være Tyskland.

/ritzau/