Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Borgerlighedens brutale fald: Danmark draperet i rødt

Mette Frederiksen er sandsynligvis Danmarks næste statsminister. Det bekræftede valgresultaterne onsdag aften. Imens er det borgerlige Danmark brudt politisk sammen. Det sker efter et forløb, som kalder på dyb selvransagelse i de blå partier.

Danmark blev i går draperet i rødt. Det kan man konstatere faktuelt. Det udestår, hvad de røde partier vil og kan bruge mandaterne til, og hvad Mette Frederiksen overhovedet vil kunne bruge magten til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Folketingsvalget 2019 blev en brutal omgang for det borgerlige Danmark. Den borgerlige alliance, som i skiftende opstilling har domineret magten i Danmark de seneste 20 år, eksisterer ikke mere. Mette Frederiksen er sandsynligvis Danmarks nye statsminister. Men hvad værre er: Hun vil formentlig skulle regere på blandt andet den yderste venstrefløjs nåde – blandet med de Radikale, der med flere mandater kræver lempelser i udlændingepolitikken. Og måske dertil Alternativet.

Det kan på mere end én måde være dyre år for Danmark, der ligger foran os. Der er ikke råd til at slække på den stramme udlændingepolitik. Til gengæld er der brug for mere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Imens har erhvervsliv og økonomer advaret mod den velfærdsoverbudspolitik, som valgkampen var alt for rig på. På alle disse områder vil Mette Frederiksen sandsynligvis blive tvunget til at føre en politik, der bringer Danmark i den helt forkerte retning.

Årsagen til, at dette valg gik så galt for de borgerlige, skal i virkeligheden ikke først og fremmest findes i, at de røde partier og Mette Frederiksen har gjort det særlig dygtigt. Læg da også mærke til, at Mette Frederiksen som ny socialdemokratisk formand ikke kunne bringe sit parti væsentlig fremgang. Det er faktisk lidt af en bet for S-lederen. De røde partier har imidlertid haft konjunkturerne med sig. Når det går meget godt i Danmark, er danskerne mere tilbøjelige til at overlade det til socialisterne at bruge alle pengene.

Men de borgerlige partier må også gribe til dyb selvransagelse for at nå frem til, hvorfor 2019 blev året, da det blå Danmark gik i indre opløsning politisk.

I virkeligheden taler tallene deres eget, ubønhørlige sprog. Det var krigen internt i blå blok mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som bar kimen i sig til det, vi så i aftes. Stridens genstand var ikke mindst statsminister Lars Løkke Rasmussens helhedsplan, der dybest set var borgerlig-liberal i sin kerne. Men kombinationen af LAs ufravigelige krav og træklatringer og DFs efterfølgende benspænd mod de borgerlige og flirt med Socialdemokratiet efterlod det klare indtryk af en borgerlig blok i indre opløsning.

Onsdag aften leverede vælgerne svaret: Dansk Folkeparti oplevede en regulær katastrofe og blev til Halvt Folkeparti med en stemmeandel på næppe over ti procent. I virkeligheden valgets helt store drama. Og Liberal Alliance svandt ind til et lillebitte parti et nøk over spærregrænsen.

Man må dertil sige, at Lars Løkke Rasmussen bidrog til forvirringen om de borgerlige partiers retning med sine kamikazetogter i valgkampen – helt frem til dens sidste dag, hvor han pludselig meddelte, at han gik til valg på en samlingsregering. Ikke desto mindre gik Venstre frem, mens de Konservative fik et flot valg, efter at især Søren Pape Poulsen fik partiet tilbage på sporet med en god valgkampagne.

Men det var små lys i det borgerlige mørke, hvor fragmenteringen kun blev understreget af, at Kristendemokraterne og de to yderfløjspartier Nye Borgerlige og Stram Kurs alle balancerede på kanten af spærregrænsen.

Danmark blev onsdag draperet i rødt. Det kan man konstatere faktuelt. Det udestår, hvad de røde partier vil og kan bruge mandaterne til, og hvad Mette Frederiksen overhovedet vil kunne bruge magten til. Det er vanskeligt at se en vej for sig, som vil være til gavn for Danmark. Meget er usikkert, og ingen gør klogt i at tage på sommerferie endnu. Heller ikke de borgerlige. TOM JENSEN