Enhedslisten står til partiets bedste valg nogensinde

Enhedslisten ser ifølge både DRs og TV2s exitpolls kl. 20 ud til at få partiets bedste folketingsvalg. Partiets veteran Søren Søndergaard er tilfreds ved valgfesten på Vega i København.

Enhedslisten står ifølge både DRs og TV2s exitpolls kl. 20 til at få partiets bedste folketingsvalg nogensinde. Partiets veteran Søren Søndergaard er tilfreds her ved valgfesten på Vega i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Skrevet på baggrund af exitpolls fra DR og TV2 kl. 20.

Dum. Dum. Dum.

Ved Enhedslistens valgfest i Vega fulgte den dybe bas i Vega nedtællingen til DRs første exitpoll kl. 20.

Partiet står til – ifølge den exitpoll – at få 8,8 pct. af stemmerne. Samtidig står partiet på den yderste venstrefløj ifølge TV2s første exitpoll til at få 8,1 pct. af stemmerne. Ifølge begge exitpolls betyder det, at Enhedslisten står til 15 mandater – et mandat mere end i dag.

»Hvis vi får 8,1, er det vores bedste folketingsvalg nogensinde,« siger Enhedslistens veteran Søren Søndergaard:

»Men det vigtige er, at det kommer oven på to gigantiske folketingsvalg, hvor vi er blevet mere end firdoblet. Men lad os nu vente os se – aftenen er endnu ung.«

Ved valgene i 2011 og 2015 fik Enhedslisten henholdsvis 6,7 og 7,8 pct. af stemmerne.

I Store Vega brød de mange mennesker ud i jubel, da DRs exitpoll tonede frem på storskærmen kl. 20. Men jublen var faktisk endnu større, da samme exitpoll viste, at Dansk Folkeparti står til at blive halveret.

Pelle Dragsted, som i mange år været strateg for Enhedslisten, stopper som folketingsmedlem efter valget. Han hæftede sig tirsdag ved, at det, som han kalder »den egentlige venstrefløj« - Enhedslisten, SF og Alternativet - ser ud til at få det bedste valg i årtier.

To af forklaringerne på den udvikling er ifølge Dragsted, at klima-orden er blevet en folkesag. Og at han mener at kunne aflæse en særlig understrøm - en slags lede - i befolkningen.

»Jeg oplever, folk føler, at der har været en forkælelse af folk i toppen af samfundet. Og taknemmeligheden blandt de folk i toppen har været ikke-tilstedeværende,« siger Pelle Dragsted og nævner salget af DONG og hvidvask-skandalen i Danske Bank som eksempler på forløb, der har udløst de frustrationer.

Med andre ord er selvtilliden altså i orden hos Enhedslisten.

Spørgsmålet er, om partiet kan omsætte medvinden til politisk indflydelse.

Enhedslisten har før oplevet drømme om knaldrød politik gå i stykker. Særlig ondt gjorde det på partiet, da SRSF-regeringenen i juni 2012 indgik en skatteaftale med de borgerlige partier efter at have forhandlet med Enhedslisten i ugevis.

»Vi forventer bestemt, at det bliver anderledes denne gang. Men det er klart, at der bliver en armlægning - både mellem os og socialdemokraterne, men også mellem os og de radikale på det økonomiske område, fordi vi trækker i hver sin retning,« siger Dragsted.

I april 2019 fastslog Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper, at hvis S-formand Mette Frederiksen bøjer sig for de Radikales krav til den økonomiske politik, bliver det uden Enhedslisten. I stedet vil partiet bruge sine mandater til at bekæmpe en ny regering.

»Derfor vil jeg gerne sige det så klart, at det er umuligt at misforstå: Skal der være en ny regering med vores mandater i ryggen, skal det være en regering, der sætter en ny retning, hvor man gør op med en asocial økonomisk politik, der øger uligheden og skærer i velfærden. Det er ufravigeligt,« sagde Pernille Skipper.