Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Berlingske mener: Løkke risikerer at afmontere det borgerlige projekt

Det er trist, at Lars Løkke med sine budskaber giver det borgerlige Danmark en kæberasler og ligner en mand, der er klar til at smide sit blå håndklæde i ringen.

En potentiel SV-regering vil prioritere velfærd over skattelettelser og tage udgangspunkt i det offentlige system, når velfærden skal udvikles. De kanter, der vil kunne give en reel borgerlig diskussion vil blive gemt væk i regeringskontorerne og slebet af, inden de når befolkningen. Dermed vil det være op til de mindre, tilbageværende borgerlige partier at skabe et nyt borgerligt projekt på den anden side af et valg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Lars Løkke Rasmussen tiltrækker sig stor bevågenhed med sit budskab om, at en SV-regering kunne være en mulig regeringskonstellation efter et valg. Bag nyhedens interesse gemmer sig desværre den konklusion, at Lars Løkke samtidig risikerer at afmontere et reelt borgerligt projekt i dansk politik. Det er trist og et svigt af det borgerlige Danmark.

Vi har set bevægelsen ske over den seneste uge, hvor Lars Løkke har adopteret socialdemokraternes økonomiske politik og er slået ind på en kurs, hvor velfærdsløfter, der kunne lyde som et ekko af socialdemokratisk politik, er blevet centralt i valgkampen for Danmarks såkaldte liberale parti. Nu tager Lars Løkke så det ultimative skridt og åbner for en regering bestående af Socialdemokraterne og Venstre. Med Mette Frederiksens tydelige førerposition i meningsmålingerne er det stærkt sandsynligt, at det vil være en socialdemokratisk statsminister, der vil svinge taktstokken og i høj grad definere, hvilket regeringsprojekt, der eventuelt vil blive tale om.

En potentiel SV-regering vil prioritere velfærd over skattelettelser og tage udgangspunkt i det offentlige system, når velfærden skal udvikles. De kanter, der vil kunne give en reel borgerlig diskussion, vil blive gemt væk i regeringskontorerne og slebet af, inden de når befolkningen. Dermed vil det være op til de mindre, tilbageværende borgerlige partier at skabe et nyt borgerligt projekt på den anden side af et valg. Lars Løkke understregede på sit pressemøde, at han fortsat går til valg på at stå i spidsen for en borgerlig-liberal regering. Det er vigtigt. Men det er også utvivlsomt, at hans budskaber om en SV-regering efterlader de øvrige borgerlige partier til egen kamp i stedet for at stå som en samlet borgerlig enhed.

Løkkes argumentation er, at han ikke vil lade sig diktere af de yderste fløje i dansk politik, hvilket bestemt er sympatisk. Ultimative krav i strid med internationale konventioner skal ikke styre dansk politik. Det er lederskab at sende det signal. Men problemet er, at han ved at åbne døren for socialdemokraterne samtidig opgiver at trække midten af dansk politik i en mere borgerlig retning. I stedet kommer socialdemokraterne til at være udgangspunktet for midten.

Om scenarierne overhovedet bliver relevante, ved vi først på den anden side af valgdagen. For nærværende virker scenarierne usandsynlige og som en panisk reaktion fra en trængt statsminister. Men spillet er nu i endnu højere grad åbnet for de dronningerunder, der kan blive uhyre interessante på den anden side af et valg. For midten af dansk politik er med Løkkes budskab igen vakt til live.

Det er derfor ikke overraskende, at de Radikales leder, Morten Østergaard, tager yderst positivt imod Lars Løkkes budskab. De Radikale ser endelig en reel mulighed for igen at bringe sig selv i spil som kongemager i dansk politik med dertilhørende indflydelse. Det kan være godt nyt for en påvirkning af socialdemokraternes økonomiske politik. Lige som en del af erhvervslivet sikkert også vil foretrække et bredt samarbejde hen over midten, der gør politiske aftaler om rammevilkår mere stabile. Mange midtervælgere vil kunne se sig selv i Løkkes løsning. Men. Det kan kun ske på bekostning af et reelt borgerligt projekt, der løfter Danmark i en retning, hvor det ikke kun gælder om at bruge penge, men også sikre en stærk vækst og velstand, og hvor den enkelte er udgangspunktet frem for et stadigt voksende system.

Derfor er det trist, at Lars Løkke med sine budskaber giver det borgerlige Danmark en kæberasler og ligner en mand, der er klar til at smide sit blå håndklæde i ringen.

METTE ØSTERGAARD