Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

ATP-debat afslører dobbelt hykleri om cheflønninger

ATP og fagbevægelsen har smagt deres egen medicin. Deres moraliseren om cheflønninger og virksomhedernes interne forhold er årsagen til, at der er en historie. Stop hykleriet.

»Hvis det er vanvid at skaffe ATPs medlemmer afkast i verdensklasse – også selv om enkelte ansatte bliver højt belønnet – vil jeg gerne erklæres vanvittig af Berlingskes overdommere,« skriver HK-formand Kim Simonsen. Pyha, Kim Simonsen er ikke vanvittig. Tværtimod deler Berlingske opfattelsen af, at de, der skaber resultater, skal belønnes derefter. Mere af det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad havde man troet?

Pensionskæmpen ATP med 934 mia. kr. i pengekassen har ikke mindst i de senere år gjort sig til selvudnævnt overdommer i debatten om, hvornår løn- og bonusposen er inden for eller uden for skiven i dansk erhvervsliv. Derfor må ATP, som ejes af alle lønmodtagerne, forvente, at ragekniven kommer frem, når det gælder pensionskæmpens egne konstruktioner for aflønning af dygtige medarbejdere.

Berlingske er den sidste til at være forarget over, at især seks ansatte i ATPs egen kapitalfond har indkasseret 195 mio. kr. på at tjene 26,8 mia. kr. Men det er, som man siger, en god historie, når nogle af dem, som har raset mest over udviklingen i cheflønningerne, sidder i ATPs bestyrelse, herunder eksempelvis Lizette Risgaard, formanden for FH.

Det er iøjnefaldende, at fagbevægelsen tilsyneladende er internt uenig.

Et andet medlem af ATPs bestyrelse, formanden for HK, Kim Simonsen, er således især glad for afkastet på 26,8 mia. kr., og han er i et debatindlæg fortørnet over, at Berlingske overhovedet skriver om ATPs interne fond. Han bryder sig heller ikke om, at der i Berlingskes overskrift står »røverkapitalisme«. Den må han tage med Karsten Hønge fra SF, ikke Berlingske.

»Hvis det er vanvid at skaffe ATPs medlemmer afkast i verdensklasse – også selv om enkelte ansatte bliver højt belønnet – vil jeg gerne erklæres vanvittig af Berlingskes overdommere,« skriver Kim Simonsen. Pyha, Kim Simonsen er ikke vanvittig. Tværtimod deler Berlingske opfattelsen af, at de, der skaber resultater, skal belønnes derefter. Mere af det.

Måske Kim Simonsen vil være så elskværdig at høre, om Lizette Risgaard er enig, for foreløbig har hun ikke sagt et kvæk om, hvordan hun ser på ATPs interne fond, eller om hun ligesom Kim Simonsen ser nuanceret på topcheflønningerne.

Hvad handler denne sag om? Den handler om hykleriet i fagbevægelsen om cheflønningerne i erhvervslivet. Og den handler om ATPs eget hykleri i forhold til at lege overdommer, når det gælder cheflønninger i alle mulige virksomheder, eksempelvis Carlsberg. Fagbevægelsens og ATPs egne meldinger i debatten om topcheflønninger ligner smagsdommeri, hvor man skal have en særlig guldvægt for at finde ud af, om aflønningen er uden for eller inden for skiven.

Debatten om aggressive bonusprogrammer startede, da avisen Børsen i maj skrev historien om, at ansatte i Nets stod til at tjene op syv mia. kr. i et aktieprogram. De 60-70 chefer i Nets, som er omfattet af programmet, har også ifølge Børsen investeret 500 millioner af egne penge.

I det mest optimistiske forløb, hvor Nets når nogle tårnhøje forretningsmål, kan medarbejdere i aktieprogrammet få deres penge 14 gange igen. I det såkaldte basisscenario, som man må antage er mere realistisk, vil medarbejderne få pengene fire gange igen.

Lederen af ATPs interne fond kan til sammenligning få sine investerede penge 23 gange igen. Har han fortjent pengene, som oven i købet udgør en beskeden andel af afkastet - også i forhold til Nets-programmet? Sikkert.

Det er i dag erkendt, at Nets-sagen har haft skadevirkninger ud over virksomheden selv. ATP lagde heller ikke fingrene imellem i debatten om Nets. Alene derfor er der god grund til at granske ATPs programmer.

ATP og fagbevægelsen har i denne sag smagt deres egen medicin. Deres moraliseren om cheflønninger og virksomhedernes interne forhold er årsagen til, at der er en historie. Stop hykleriet.

THOMAS BERNT HENRIKSEN