Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Uddannelsessystemet evner kun at løfte det ene køn - hvad med mændene?

Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder forventes ikke at få en uddannelse ud over folkeskolen inden de fylder 40 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi taler ligestilling og kønspolitik, er fokus stort set altid på, hvordan vi får kvinderne med. Vi skal have flere kvinder i ledelse og flere kvinder inden for IT osv. Det er meget vigtige dagsordener, men vi glemmer mændene. Når vi taler uddannelse er det mændene, der er bagud.

Næsten dobbelt så mange mænd som kvinder forventes ikke at få en uddannelse ud over folkeskolen inden de fylder 40 år. Mens godt 70 pct. af kvinder forventes at få en videregående uddannelse, så gælder det kun 54 pct. af mændene. Kvinder får stort set over hele linjen bedre karakterer end mænd på de gymnasiale uddannelser – også inden for det, der fordomsmæssigt er traditionelle mandefag så som matematik.

Mænd, der ingen uddannelse får, lever kortere, de er i højere grad enlige, og flere er barnløse. Det er kort sagt ikke særligt attraktivt at være en ufaglært mand. Er man ufaglært, er det også sværere at få fast arbejde.

Ser vi ind i fremtiden, vil digitalisering overtage en række jobs, og de ufaglærte står i særlig grad for skud. Derfor vil vi se mange mænd, der måske nok kan forsørge sig selv i dag, men som ikke kan få et job i fremtiden.

Det kan ikke passe, at vi har et uddannelsessystem, der i så høj grad kun evner at løfte det ene køn. Det er et kæmpe spild i et samfund, der tørster efter kvalificeret arbejdskraft og flere talenter.

I Dansk Erhverv mener vi, at man skal have mændene med i ligningen, når vi taler om udfordringer og køn. Vi tror ikke på et quickfix, hvor vi bare skal have noget mere fodbold og høvlebænke ind i folkeskolen. Problemet med mænd i uddannelse ser ud til at stikke langt dybere. Vi foreslår derfor, at der forskes mere i didaktik og pædagogik med et fokus på drenge og uddannelse. Vi så gerne, at man nedsatte en kommission for køn i uddannelserne, da vi også mangler kvinder på en række af de uddannelser, der er særligt efterspurgt inden erhvervslivet, fx inden for økonomi og IT. Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv