Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skal vi have en Europa-hær?

Et tæt samarbejde mellem Europas hære har eksisteret siden NATOs start. På mange forskellige niveauer - og på overordnede niveauer fra division og op meget tæt og internationalt. Her deltager tropper i NATO-øvelsen Trident Juncture i Nordnorge sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret / Ritzau Scanpix

Berlingske bringer en oversættelse af en artikel i The New York Times af journalisten Katrin Benhold. Denne amerikanske journalist ved tilsyneladende ikke meget om NATO og europæisk forsvar.

Nej, tyskerne og hollænderne har ikke taget det første skridt til en Europa-hær. Et tæt samarbejde mellem Europas hære har eksisteret siden NATOs start. På mange forskellige niveauer - og på overordnede niveauer fra division og opefter meget tæt og internationalt.

Fra bataljons-niveau og ned har man dog oftest arbejdet nationalt, men i forbindelse med FN- og NATO-operationer har man i mange år allerede arbejdet meget tæt sammen. Siden Murens fald har jeg for eksempel personligt været med til at uddanne den første baltiske bataljon med soldater fra alle tre baltiske lande i et meget tæt samarbejde. Så nej, tyskerne og hollænderne er ikke de første og heller ikke de sidste.

I NATO var Sovjetunionen og dets vasaller i Warszawa-pagten reelt den eneste fjende-mulighed, men første gang at musketer-eden, NATOs artikel 5, er kommet i anvendelse, var faktisk, da alle de øvrige NATO-medlemmer kom USA til undsætning i forbindelse med terrorangrebet på World Trade Center i New York i 2001!

Journalisten ved tilsyneladende heller ikke meget om byrdefordelingen i forsvaret af Europa mod Rusland. Den seneste rapport fra IISS i år opgør, at USA bidrager direkte i Europa med ca. seks pct., resten betaler de europæiske NATO-medlemmer selv (inkl. Canada). Og europæerne anvender ca. 260 mia. dollars til forsvar mod Ruslands forbrug på ca. 65 mia. dollars. Så helt galt står det ikke til i Europa, specielt fordi vi helt sikkert kan regne med USAs opfyldelse af sin musketer-ed, på samme måde som de europæiske lande massivt har støttet USAs indsats i Afghanistan, Irak, Syrien m.v.

Et godt råd i den tilsyneladende kaotiske verdenssituation: Tag fake news alvorligt. Tag ikke Trump alvorligt. Der er trods alt fortsat rigtig mange voksne til stede i USA. USAs forsvarsbudget er desuden på ca. ti gange Ruslands og større end alle verdens øvrige lande tilsammen.

Men det er da et strålende samarbejde mellem tyske og hollandske hærstyrker.

Poul Erik Tranberg, oberstløjtnant