Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skal menneskerettigheder ændres efter folkestemningen?

»Hvis man som politiker oplever et reelt problem, som man ikke kan løse inden for rammerne af konventionerne, så forstår jeg godt, at man ønsker at rykke lidt til dem,« siger Jonas Christoffersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Menneskerettigheder

Direktøren for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, gør sig i et interview med Altinget 21. januar til talsmand for en yderst pragmatisk tilgang til menneskerettighederne.

»Der findes et skisma mellem det juridiske system og det politiske system. Og hvis det skisma bliver for stort, er det nok ikke det juridiske system, der vinder. Ergo må vi rykke menneskerettighederne tættere på politikerne,« siger Christoffersen. »Befolkningen og politikerne skal synes, at menneskerettighederne er en god idé,« fortsætter Jonas Christoffersen, der i samme interview udtrykker en vis forståelse for regeringens planer med øen Lindholm: »Hvis man som politiker oplever et reelt problem, som man ikke kan løse inden for rammerne af konventionerne, så forstår jeg godt, at man ønsker at rykke lidt til dem,« siger han.

Menneskerettighederne skal altså harmonere med folkestemningen og det politiske flertal i højere grad end med juraen, må man forstå. Det er et foruroligende synspunkt. At det fremsættes af direktøren for menneskerettighedsinstituttet, der om nogen burde stå vagt om ethvert menneskes iboende værdi og ukrænkelige rettigheder, rejser skræmmende perspektiver i et samfund, hvor retsstaten i forvejen er under pres.

Kamilla Kvam, Store Heddinge

Ny dansk EU-kommissær

Store politikere, og mennesker, viser deres storhed ved at vælge den bedst egnede frem for at pleje egne snævre interesser, og ikke ved at afskrive folk på grund af tidligere skærmydsler.

Derfor er jeg sikker på, at Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bede Margrethe Vestager om at fortsætte som EU-kommissær.

Georg Brandt Christensen, Gl. Holte

Parkeringsregler skal lempes

Christoffer Susé og Torben Snoer efterlyser i Berlingske 1. februar en ændring af parkeringsreglerne for de tidsbegrænsede parkeringszoner i København. Netop samme dag fremsatte Venstre et forslag i Borgerrepræsentationen om at lempe reglerne for parkeringszonerne, så det f.eks. bliver muligt for medarbejdere med arbejdsplads i zonerne at købe sig til en parkeringslicens. Vi skal sørge for ordentlige arbejdsvilkår, også til medarbejdere som er afhængige af en bil i hverdagen, da byen har brug for kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne. I stedet for de rigide københavnske regler, kunne man indføre en praksis som på Frederiksberg. Her er det muligt at købe en parkeringslicens, hvis arbejdsstedet er placeret på Frederiksberg.

Vores forslag blev i øvrigt henvist til Teknik- og Miljøudvalget, hvor vi nu ser frem til den videre behandling.

Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), og gruppeformand Flemming Steen Munch (V), Københavns Borgerrepræsentation

Kig indad

Man bliver så træt. Hurtigtløbende, hårdtarbejdende, knoklende. Ordene fyger gennem luften. Er der ingen mere, der blot passer deres arbejde?

Den ene er mere nedslidt end den anden. Dette skønt mængden af tekniske hjælpemidler aldrig har været større. Muligheden for passende beklædning har aldrig været bedre.

Mureren hives frem gang på gang ligesom kassedamen i sin tid. Nu ses også stilladsarbejderen på TV. Meget nedslidte, alle må tage piller en masse og så videre. Og videre.

Der er ellers flere muligheder for afhjælpning. Omskoling, smøgerne på hylden, gå ned i tempo. Det sidste kan være svært. Mange er på en virkelig givtig akkord. Så er det bedre at råbe op.

Politikerne slås her i valgkampen om at please. Man skulle nødig fremstå som et udyr og få en shitstorm på halsen. Få tør melde klart ud.

Ingen, der ikke kan arbejde, skal arbejde, og det er vistnok lovmæssigt heller ikke meningen. Andre må måske kigge lidt mere indad.

Niels Thal Jensen, Nykøbing F.

Geniale Uffe

Endelig tog Uffe Elbæk bladet fra munden og fik det rigtige ord frem om de politiske tendenser. Fascisme.

Der, hvor det for alvor bliver opsigtsvækkende er, at Uffe mener at vi skal lære af vores historie. Denne genistreg skal vi da tage op.

Så kære Uffe, når nu du er så glad for at øge den muslimske indvandring, kunne du så ikke være sød at fortælle os hvor i historien, at der er gode eksempler på, at kristne og muslimer har levet sammen i fred og fordragelighed?

Du besidder utvivlsomt en helt utrolig historisk viden, så øs ud af din viden så vi kan betrygge os med dine vise ord om, at muslimsk indvandring er en super god idé.

Frederik Backhaus, Kalvehave