Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skal vi boykotte, indtil Danske Bank må dreje nøglen om, Frank Jensen?

Er det rimeligt at skatteyderfinansierede institutioner fører an i en boykot, som hvis den breder sig vil medføre at Danske Bank må fyre medarbejdere, og i yderste konsekvens dreje nøglen om så arbejdspladserne nedlægges og bankens centrale kreditfunktion i det danske samfund ophører, og måske overtages af udenlandske banker? Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil Danmark lukke Danske Bank?

Danske Bank har hvidvasket svimlende beløb af sorte penge. Det er ulovligt og en hån mod den russiske befolkning, som er ofre for Putins undertrykkelse og organiserede kriminalitet. De hvidvaskede milliarder kan anvendes til at undergrave demokrati og frihed i den vestlige verden, og til luksus for russiske politiske gangstere. Hvidvasken er nationalt set landsskadelig og bør fordømmes på det skarpeste.

Hvis Danske Bank har brudt gældende love, så vil retssystemet dømme banken og dens daværende ledelse. Banken kan dog ifølge EUs regler starte på ny gennem self cleaning, ved at indføre effektive kontroller og foretage nødvendige ændringer i ledelsen for i fremtiden at minimere risikoen for hvidvask. Det har Danske Bank gjort, og i det omfang, banken kan dokumentere disse tiltag, kan den juridisk set ikke udelukkes fra fremtidige udbud af bankopgaver.

Københavns overborgmester ønsker ligesom CBS at afbryde samarbejdet med Danske Bank. Det illustrerer naturligvis de to offentlige institutioners meget høje etiske niveau, oven i købet inden banken er dømt. Alligevel må man spørge om det er rimeligt, at skatteyderfinansierede institutioner fører an i en boykot, som, hvis den breder sig, vil medføre at Danske Bank må fyre medarbejdere, og i yderste konsekvens dreje nøglen om, så arbejdspladserne nedlægges og bankens centrale kreditfunktion i det danske samfund ophører, og måske overtages af udenlandske banker. Er det det, du vil, Frank Jensen, og er det det, CBS vil?

Anders Uhrskov, Hellerup

Lykketofts postulater

Mogens Lykketoft mener, at man kan »definere en håndfuld objektive kriterier«, der kan bruges ved automatisk tildeling af tidlig pension. Jeg forventer snarest at se dem, så valgkampen ikke bliver bygget på valgflæsk og floskler i stil med »der kommer en god løsning i morgen« og »vi har politik på alle hylder.«

Så længe kliniske eksperter mener, at det bliver svært at undgå en individuel vurdering af den enkelte, vil jeg stille mig tvivlende til, at Mogens Lykketoft har ret i sin påstand.

Suzanne Ekelund, Rødovre

Arbejdspladser i udlandet

Gennem massive millionbidrag til programmet for ruteudvikling, Copenhagen Connected, er Københavns Kommune med til at støtte udviklingen af nye flyruter.

De bidrag har sparet Københavns Lufthavn for mange millioner – og det har åbenbart givet plads til, at det omdiskuterede flyselskab Ryanair har fået svimlende 118 millioner kroner i opstartsrabatter af Københavns Lufthavn. I kraft af de heftige rabatter, er de blevet tredjestørst i lufthavnen.

Det er vist de fleste læsere bekendt, at Ryanair har været i vælten, fordi de har problemer med at betale en ordentlig løn og skattebetaling generelt.

I perioden 2010-2018 var der cirka 127 millioner kroner til ruteudvikling i Københavns Lufthavn via Copenhagen Connected. Cirka samme beløb som lufthavnen har givet Ryanair i rabat.

De mange millioner kroner kommer bare i begrænset omfang Danmark til gode, for Ryanair har etableret baser i lavtlønslande – og har droppet at have baser i København, hvor man skal betale danske overenskomstbaserede lønninger. Skal Københavns Kommune virkelig støtte arbejde med flyruter til København, når lufthavnen med den anden hånd sender gode danske arbejdspladser til udlandet – med millionrabatter i nakken?

Det, synes vi i Dansk Folkeparti, er en umanerlig dårlig måde at bruge danske skattekroner på.

Finn Rudaizky, Medlem af Københavns Borgerrepræsentation (DF)

Grøn energi i øst

Tak til Søren Jacobsen Damm for klummen om »Det økologiske overmenneske«, der blot kræver en lille korrektion: Kina er i fuld gang med at løse klimaproblemet. Iflg. den seneste udgave af Ingeniøren medfører det nyeste kinesiske atomprogram en tredobling af antallet af atomkraftværker på fem år. Fra 22 til 75. Det er da en forøgelse af ren grøn energi, der vil noget. Måske skulle vi kopiere modellen i stedet for den »den moraliserende og aggressive aktionsparate venstrefløjsromantik af klimadebatten«, som klummen har så fine eksempler på.

Peder Ellegaard Larsen, Frederiksberg C

Ny dansk EU-kommissær

Store politikere, og mennesker, viser deres storhed ved at vælge den bedst egnede frem for at pleje egne snævre interesser, og ikke ved at afskrive folk på grund af tidligere skærmydsler.

Derfor er jeg sikker på, at Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bede Margrethe Vestager om at fortsætte som EU-kommissær.

Georg Brandt Christensen, Gl. Holte