Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Du kan indsende forslag til debatindlæg på debat@berlingske.dk.

Dagens brev: Horisontudvidende overtro

Man har spurgt forskellige grupper, om deres trosforhold. Resultatet er sådan, at fjerner man ateister fra et demokratisk samfund, vil universiteterne stort set blive tømt for akademiske medarbejdere, medens fængslernes overbelægning ikke ville mindskes meget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Schultz / Ritzau Scanpix

Lillejuleaftensdag leverer Sørine Gotfredsen (SG) endnu en sødsur prædiken: SG funderer over, om et mere ateistisk samfund også ville udgøre et mere brutalt sted. SG ved det jo ikke, men er tilbøjelig til at sige ja. SG spørger også: »Man må her ved juletid spørge, om der mon eksisterer en forbindelse mellem moralsk forfald og begrænset kirkegang. Jeg tror det!«

De anglosaksiske ateister har funderet på det samme. Man har spurgt forskellige grupper, om deres trosforhold. Resultatet er sådan, at fjerner man ateister fra et demokratisk samfund, vil universiteterne stort set blive tømt for akademiske medarbejdere, medens fængslernes overbelægning ikke ville mindskes meget.

Et andet SG-postulat er at »jo sjældnere vi hører sagt at Gud findes, desto nemmere er det at rendyrke sin egen begrænsede horisont og ikke blive provokeret af budskabet om Guds komme til verden, der kan virke en kende fornærmende for et oplyst menneske«. Postulatet er, at overtro skulle udvide ens horisont. Mon manglende tro på krystalhealing, pendulsvingeri og homøopati også indskrænker horisonten? Og for resten, hvilke andre guder end den kristne er fremmende for ens horisont?

Vi skal være glade for vor folkekirke, den forhindrer indtrængen af mange andre ubehagelige trosretninger, men en smule kristen ydmyghed ville ikke være af vejen, når man betænker, at danskerne ikke så meget går i kirke fordi de er kristne, men mere fordi de er danskere, der gennem 1.000 år har fundet, at folkekirken er en passende ramme for indgåelse af parforhold, navngivning og afsked med de døde.

For resten: Ved pastor Grosbølls kirkelige handlinger slap man for anstrengende absurditeter til stor lettelse for menigheden, men på bålet med ham!

Bjørn Asser Hansen, Charlottenlund