Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Læserbreve: Skal rygere og mænd tidligere på pension end kvinder og ikke-rygere?

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen præsenterer udspillet »De mest nedslidte fortjener også en værdig pension« på et pressemøde på Plejecenter Sølund i København, 22. januar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Forskelsbehandling?

Socialdemokratiet, og nu støttet af Dansk Folkeparti, er i gang med at skaffe vælgere med forslag om, at mennesker med hårdt arbejde og lang tid på arbejde, skal have folkepension før alle andre.

Det rejser nogle spørgsmål, synes jeg:

  • Vil det være rigtigt i det danske samfund at indføre forskelsbehandling på den måde?
  • Hvorfor skal mænd, der lever et par år mindre end kvinder, så ikke på pension et par år før?
  • Og skal rygere have en tidligere pensionering? De lever jo ti år kortere!
  • Har man glemt, at der allerede findes en seniorførtidspensionsordning med tidligere pensionsmulighed for nedslidte?
  • Ifølge flere forskere har kortere levealder intet med hårdt fysisk arbejde at gøre, som Socialdemokratiet bruger som argument. Det bunder derimod i en selvforskyldt usund levestil.
  • Og finansieringen. Den er der jo slet ikke styr på. Jo, bankerne skal have en ekstraskat. Skal medicinalindustrien så have en ekstraskat, næste gang Socialdemokratiet vil have nye omkostningskrævende forslag igennem? Og forsikringsbranchen?

Nej! Drop de forslag. Fint at forbedre bestående ordninger, men drop forskelsbehandlingen. Det kommer der ikke noget godt ud af.

Hans Barth, Allerød

Parkeringsregler koster medarbejdere

Et par dage før den tidsbegrænsede parkeringszone trådte i kraft i Københavns Nordvestkvarter i november, landede en opsigelse på glarmester Torben Snoers skrivebord. Der var tale om en medarbejder gennem mange år, der valgte at sige op pga. af de nye regler for tidsbegrænset parkering i området omkring virksomheden.

Manden er bosiddende i Frederikssund, og kan ikke få hverdagen til at hænge sammen, hvis han skal tage med offentlige transportmidler.

En henvendelse til kommunen gav intet resultat. Det politiske flertal har besluttet sig for, at reglerne er, som de skal være, og ikke kan laves om.

Vi har som lokal virksomhed stor forståelse for, at politikerne ønsker at sikre, at de lokale p-pladser er tilgængelige for beboerne. Men samtidig giver de samme regler store udfordringer for vores og andre lokale virksomheders medarbejdere, som ikke længere kan parkere ved deres arbejdsplads. Og det er noget, der bliver spurgt til, når vi ansætter nye medarbejdere.

Derfor efterlyser vi en mere smidig ordning, hvor f.eks. medarbejdere i lokale virksomheder, håndværkere ol. kan købe en p-licens til dagtimerne.

Torben Snoer, glarmester, & Christoffer Susé, adm. direktør i Håndværkerforeningen

Skolereformen

Nu gøres skoledagene så kortere igen ... Heureka! ... Nu har vi i fem år sagt, at den reform var noget møg. Ja, det tager sin tid derovre på Borgen, må man sige. Hvad har man så vundet? En skoletræt generation. Måske ville tingene gå lidt hurtigere, hvis MF-arbejdstiden i løbet af et folketingsår blev lidt længere?

Michael Pedersen, Vejen

Da capo, Amadeus

Det Kgl. Teater spiller Amadeus pt for fulde huse. Jeg var til stående ovation i 12 min. tirsdag aften! Men en måned på plakaten er ikke nok til et sultent publikum, som gerne vil følge denne avis med en anmeldelse på fem stjerner. Når fire kunstarter mødes på Gl. Scene må I vende tilbage i næste sæson – eller hvorfor ikke spille den i turistsæsonen?

Godt, at Kasper Holten vendte hjem fra London og satte sit fingeraftryk. Og sikken et ensemble! »Månelandskabet« (undskyld til herrerne) og de søde gråhårede ladies i salen var i mindretal. De unge tilskuere skreg, piftede og trampede i gulvet over Mozart som person og komponist. Hold fast i dette unge publikum, for det er fremtiden for vort vidunderlige Kgl. Teater.

Og hvorfor ikke sende det hele ud i det ganske land og lade symfoniorkestrene i landsdelene spille? De vil have godt af at komme op på scenen og gå rundt og spille på instrumenterne.

Tiden står stille på Kgs. Nytorv for tiden.

Flemming Lundahl, Frederiksværk

Trump og muren

Trump, der ligesom de tidligere præsidenter Bush, Clinton og Obama prøver at få stoppet ulovlig indvandring, må være rigtig misundelig på sin tyrkiske præsidentkollega, Erdogan, der fik sin 900 km lange mur langs Tyrkiets grænse til Syrien foræret af EU. Og det skete oven i købet uden politiske slagsmål eller nogen som helst opmærksomhed, endsige udskamning, i medierne. Problemet med den EU-finansierede mur er dog selvfølgelig, at den burde have været bygget på grænsen til Europa.

Petter Mathisen, Virum