Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Simon Simonsen har delvis ret: »Er det ikke egoistisk? Hvad med barnets tarv?«

Foto: ANNE-SOPHIE BOST

Jeg er enig med Simon Simonsen, den socialdemokratiske folketingskandidat, som kaldte enlige forældre for egoistiske. Et stykke hen ad vejen.

Ja, det er naturstridigt at kunne købe sæd, æg og rugemødre for at få et barn. Ja, man kan måske godt sige, at det ligesom er blevet handelsvarer. Men vi kan ikke standse udviklingen og skrue tiden tilbage. Lægevidenskaben, fertilitetsklinikker, sædbanker, ægdonationer m.v. er kommet for at blive. Sådan bliver vi nødt til at tænke. Etikken i det kan diskuteres.

Joy Mogensen er ikke egoistisk, fordi hun er blevet gravid med en sæddonor. Langt de fleste kvinder har et brændende ønske om at blive mor, og det er et biologisk krav, da vi er udstyret med livmoder og bryster; de fleste mænd ønsker at blive far, og har de ikke en partner af det modsatte køn, er det forståeligt, at de tyr til den mulighed, samfundet tilbyder. Hvis nogen eller noget skal kritiseres, er det samfundet og udviklingen, der gør dette muligt.

Sæddonorer leverer deres sæd for penge og påberåber sig anonymitet, så skidt med barnet. Er det ikke egoistisk? Hvad med barnets tarv?

I øvrigt bryder jeg mig ikke om den floskel, at »kvinder har ret til at bestemme over egen krop«. Det drejer sig imidlertid ikke om hendes krop, men om barnet, der vokser i den krop. Det kan hun med loven i hånd tilvælge på anden måde end naturmetoden, eller fravælge.

Joy Mogensen er vel undt det barn, hun venter, jeg håber bare, at sæddonoren ikke har været anonym, så det barn, når det er voksent, kan få vished om sin fars identitet og dermed sin egen og undgå psykiske problemer og identitetskrise. For DET er et problem for rigtig mange adopterede børn, som søger deres biologiske mor eller far med lys og lygte, og bliver det for alle donorbørn, som bliver født i disse år. Som også Simon Simonsen påpeger. Hanne Lindholm, Skælskør