Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Rygning på den røgfrie strand bliver hverdag

Stængehus Strand tæt på Tisvildeleje i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft

En kilometer af Tisvildeleje Strand er blevet erklæret »røgfri«. Kræftens Bekæmpelse bifalder dette rygeforbud. Selv om det er nogle kystejere, der har indført forbuddet, fornemmer man, at Kræftens Bekæmpelse har en finger med i spillet. En af kystejerne, Jacob Borch, mener at om fem-syv år vil forbuddene have bredt sig til hele Skandinavien.

For at sætte trumf på, slutter Kræftens Bekæmpelse med at fastslå, at hvor der er mange mennesker, unge og børn, skal der ikke være »synlig rygning«. Interessant. Kan man få kræft i øjet at at se på rygning? Man forstår, at passiv rygning-tricket ikke virker længere! Men jeg forudser, at om fem-syv år kan man se røgfrie strande overalt i Skandinavien, hvor folk gladeligt ryger. Søren Højbjerg, Farum

Nemt klimatiltag: Forbyd motorløb

Den nye regering skal i gang hurtigt. Klimaet har en af de allerhøjeste prioriteter. Her er et forslag til hurtigt og nemt at reducere CO2- og partikeludledning: Forbyd motorløb.

Man kunne starte med at aflyse Copenhagen Historic Grand Prix 3. og 4. august i år. Når jeg slår op på deres hjemmeside, kan jeg ikke finde følgende:
Hvad er CO2-belastningen ved selve løbet?
Hvad er CO2-belastningen ved prøvekørsler?
Hvad er CO2-belastningen ved at transportere køretøjer og deltagere til København?
Hvad er partikelforureningen, der ender i lungerne på folk i København og som øger folks risiko for diverse lungesygdomme?
Hvis regeringen tager initiativ til at forbyde dette, vil den demonstrere, at den virkelig mener noget med klimasnakken. Det er en meget lavthængende frugt! Suzanne Ekelund, Rødovre

Grimme valgplakater

Nu er folketingsvalget overstået, fristen for at tage plakaterne ned er overskredet, og langt de fleste valgplakater er heldigvis blevet pillet ned. Sikke en lettelse. For der er da få ting, der skæmmer bybilledet lige så meget som valgplakater. Og ikke nok med, at de er grimme: De udstiller også vores demokrati som overfladisk.

Med valgplakater fremstår den demokratiske proces som en overfladisk proces, der dybest set handler om udseende og genkendelse. Fotografierne på valgplakaterne suppleres kun af hurtige og smarte slogans, der er fuldstændig substansløse og uden politisk indhold. Valgplakater giver dermed et forkert billede af, hvad politik er, eller i hvert fald, hvad det burde være. Politik bør handle om meninger og holdninger, debat og oplysning, ikke om fremtoning og udseende. At bruge så meget tid og så mange ressourcer på at hænge valgplakater op, er et sandt spild af gode kræfter.

På den anden side afspejler valgplakaternes overfladiske fremtoning måske den substansløse udenomssnak, der desværre i alt for høj grad præger dansk politik. Men denne tendens understøtter bare behovet for et opgør med politikernes måde at føre valgkamp på.

Så kære politikere, kan I ikke i stedet bruge jeres gode kræfter et andet sted. På at skabe mere debat, mere oplysning og en bedre demokratisk proces, der er mere substantiel og mindre overfladisk. Kom mere ud til folket, mød os i øjenhøjde, i stedet for at stirre ned på os fra en grim valgplakat i en lygtepæl. Find nu på noget bedre at bruge jeres kræfter på, end at skæmme vores land med grimme plakater. Det kunne jo også være, at I kan vinde stemmer på at gøre noget anderledes end alle de andre. Jeg har i hvert fald aldrig stemt på nogen, pga. en valgplakat. Oskar Møller Larsen, København NV

Lars Larsen på pension

Vi danskere kan se tilbage til en købmand med stort K, og som elskede at vokse langt mere end det, vi normalt ser. Som iværksætter er Lars Larsen et forbillede for mange, og det, han var god til, var det kreative, hvor konkurrenter ikke kunne nå ham. Uden at genere akademikere, så var Larsen ikke blokeret i muligheder, som akademikere som regel er. Han lod fantasien være med i det daglige arbejde. Tog mange risici, og slap godt fra det, omend der har været mange tabsgivende i hans biks.

Kære Larsen, du er et forbillede for alle os, der har startet virksomhed, og nu hvor knøsen har overtaget magten, ønskes du mange gode år endnu hos dine kære, venner og golfspillet. Finn Wagner, Ringe

Rent København

Måske skulle Teknik & Miljø i København bare efterligne Dublin på to punkter. Små elbiler kører dagen igennem og skifter plastposerne i affaldsspandene, så man altid kan blive af med sit affald, inkl. cigaretskod. Og på hver affaldsspand står en let forståelig tekst: »Læg dit affald her – eller læg 100 euro i kommunekassen«. Ib Grønvaldt, Rødvig, Stevns