Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Regionerne går forrest for sundheden med røgfri arbejdstid

At sige, at grænsen er nået, fordi vi indfører røgfri arbejdstid, er ude af trit med tiden. Rygning tager årligt 13.600 liv, og gør gode år til dårlige år med sygdom og savn, skriver Stephanie Lose, formand for Danske Regioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Berlingskes leder 23. april kalder det »en farlig glidebane«, at regionerne indfører røgfri arbejdstid. Lederskribenten frygter, at vi som det næste forbyder wienerbrød for folk med et BMI over 25. Lad den stå et øjeblik – vil Berlingske mon genindføre frokost-øllen?

Regionernes røgfri arbejdstid for vores 140.000 ansatte fra 2020, sætter en ny norm. Alt er ikke nyt. Fra amternes tid har der været rygeforbud på sygehusmatrikler, f.eks. i Region Sjælland, som i 2013 fik røgfri arbejdstid i hele regionen – og i dag har mange års gode erfaringer. Udvidelsen skete i tæt samarbejde og enighed med medarbejderne via MED-udvalgene. Der er ikke rigid kontrol ved en hjemmearbejdsdag, det er heller ikke tilfældet i den model, regionerne udbreder.

Rygere er mere syge og dør mange år før ikke-rygende kolleger. Som tobaksprofessor Charlotta Pisinger påpeger, ryger man mindre, når man ikke kan ryge i arbejdstiden. De tre ud af fire rygere, som ønsker at stoppe, slipper – ligesom ikke-rygende unge medarbejdere – for fristelsen, når kollegerne tager en rygepause.

DSR, Lægeforeningen og FOA mener, at regionerne går den rigtige vej. Fremtidsforsker Liselotte Lyngsøe ser vores skridt som i trit med danskerne og en udvikling, hvor rygning er samfundets ansvar. Regionerne vil gå allerforrest som en af de største offentlige arbejdsgivere med ansvar for sundhedsvæsenet.

Vi vil gerne inspirere flere kommuner og andre offentlige arbejdspladser til at indføre rygepolitikker – og det private erhvervsliv, hvor færre end hver 10. virksomhed har lignende rygeregler. Vi ændrer tingene i tæt samarbejde med de ansatte og deler erfaringer – også med Berlingske, hvis I skifter holdning.

At sige, at grænsen er nået, fordi vi indfører røgfri arbejdstid, er ude af trit med tiden. Rygning tager årligt 13.600 liv, og gør gode år til dårlige år med sygdom og savn. Det kan ikke sammenlignes med wienerbrød. I regionerne tager vi ansvar for et langt og sundt arbejdsliv.

Stephanie Lose, formand for Danske Regioner