Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Regeringens reaktion på krigsudredningen skader Danmark mere end krigsdeltagelsen

»Forskerne omkring professor Anders Wivel kom imidlertid frem til, at vores deltagelse i de tre krige i højere grad handler om at tilfredsstille venner i særligt Washington.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigsdeltagelse er det hårdeste udenrigspolitiske skyts, et land kan tage i brug. Ikke kun fordi vi angriber et suverænt land med magt, men også fordi man politisk bestemmer sig for, at det må koste menneskeliv. Fremmede og egne.

Man skulle derfor forvente, at afvejelser om krigsdeltagelse er gennemtænkte og strategiske. At for og imod afvejes, at Rigets sikkerhed tages i betragtning og der på den baggrund indstilles til et ja eller nej.

Forskerne omkring professor Anders Wivel kom imidlertid frem til, at vores deltagelse i de tre krige i højere grad handler om at tilfredsstille venner i særligt Washington.

For et lille land som Danmark er det en realpolitisk forståelse for krigspolitik, og det er ikke en gang så forkert. Problemet opstår, når man er uvillig til at lære af sine fejl.

Netop det har regeringen nu endnu engang givet udtryk for at være. Allerede i 2015 kvalte statsministeren den egentlige analyse af Irak-kommissionen der skulle kulegrave baggrunden for vores deltagelse.

Og nu, da Wivel og resten af forskerne foreslår, at det blotlægges, hvordan beslutninger om vores krigsdeltagelse formes ved at afdække de officielle og uofficielle kommunikationer, der måtte være mellem Danmark og vores allierede, er det ikke urimeligt. Naturligvis skal diplomati kunne foregå i et fortroligt rum. Men i en oplyst udenrigspolitisk debat må man forvente bare et my af transparens således, at efterretninger ikke kan strammes uden hold i virkeligheden. Også det er regeringen Løkke Rasmussen imod.

Det holder ikke! Når Danmark vælger at gå i krig, kræver det en oplyst debat, der ikke afspejler alene, hvad der er politisk opportunt, og hvad et snævert flertal i Folketinget måtte beslutte. Det kræver en folkelig politisk legitimitet, som kun kan skabes ved oplyst offentlig debat.

En regering, der på forhånd afviser at diskutere grundlæggende forslag til, hvordan vi i fremtiden sikrer en bedre proces forud for Danmarks krigsdeltagelse, skader landet.