Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Problemer med udenlandske IT-systemer

Sundhedsplatformen er et eksempel på udenlandsk IT, som ikke virker optimalt. Fold sammen
Læs mere

I et læserbrev i Berlingske 19. september i anledning af de mange mangelfulde offentlige IT-systemer, foreslår Steen Skånstrøm, at man i Danmark undlader selv at udvikle store systemer til det offentlige og i stedet importerer vel afprøvede systemer fra andre lande.

Den første indvending mod dette er, at den meget udskældte Sundhedsplatform, som er indført i regionerne Storkøbenhavn og Sjælland, netop er et sådant, fra USA importeret system – udviklet til at supportere amerikanske, privatkapitalistiske hospitaler og klinikker. Og det har efter sigende haft solide problemer med at kommunikere med det i de øvrige regioner valgte fælles system.

Sådanne universelle systemer findes også for driften af privatejede firmaer; de kan være praktiske i små firmaer uden egen IT-afdeling, men hvis man vil indføre sådanne one-size-fits-all systemer i større firmaer (med omsætning i klassen flere snese millioner) er der solide problemer: De skal tilpasses national lovgivning såvel som virksomhedens forretningsmodel.

Hertil vil de indeholde et utal af switches og indstillinger, der skal sættes og alene antallet af muligheder og deres mulige interaktioner er ofte svært overskueligt – og kun et fåtal af kombinationerne er faktisk afprøvet i drift.

For mig at se er det derfor vigtigt at udvikle eller deludvikle systemer i Danmark således, at vi til enhver tid besidder den nødvendige kompetence såvel til udvikling som til tilpasning af systemer og måske kan eksportere noget.

Og hvad angår diverse skandaler – det vil blive meget langt at eksemplificere det bare overfladisk – ligger problemet efter min opfattelse et helt andet sted. Offentlige chefer skal respektere det princip, at IT-systemet er deres ansvar, måske kan de endda få bonus, og samtidig huske, at IT-folk besidder en kompetence, som for dem er både ubekendt og nødvendig. Niels Lindow, Høje Taastrup, pens. systemudvikler, cand.phil.