Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ligestilling i bunden er åbenbart ikke særlig sexet

Mette Frederiksen har tidligere skrevet, at »vi ved, at uden ligestilling og kvinders ret til at bestemme over egen krop, vil vi lade millioner af mennesker i stikken«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Ligestilling er en menneskeret, og lige muligheder og frie valg er heldigvis en værdi, som nyder stor og stadigt større opbakning i det danske samfund, også selv om vi stadig diskuterer virkemidlerne. Berlingskes dækning af kampdagen 8. marts lider dog af en alvorlig elitefeministisk slagside, som efterlader læseren med det indtryk, at antallet af kvindelige topforskere eller fraværet af kvindelige virksomhedsledere i C25-indekset skulle høre til blandt de alvorligste ligestillingsmæssige udfordringer.

En række interviews med kvindelige topledere underbygger vinklingen, men som man råber i skoven får man som bekendt svar. Den langt, langt vigtigere diskussion om ligestilling af kvinder i etniske minoritetsmiljøer er det eneste andet tema, som tilnærmelsesvis får samme omtale, og mon ikke det snarere skyldes koblingen til udlændingedebatten end koblingen til ligestilling?

Først langt nede i spalterne finder vi langt alvorligere ligestillingsmæssige udfordringer, som også indeholder en social dimension. Det gælder f.eks. vold mod kvinder og antallet af kvinder på de krisecentre og i de rådgivnings- og behandlingstilbud, som ofte kæmper med at finde finansiering til en effektiv, langsigtet og holistisk sundheds-social indsats.

Kampen mod kvindehandel, som handler om de allersvageste og mest sårbare kvinder i Danmark, nævnes ikke med et ord i dagens anledning, hverken Berlingske eller andre landsdækkende medier. Danmark fik ellers i sommer for første gang »dumpekarakter« for sin indsats af U.S State Department, som monitorerer den globale indsats, men ingen på Christiansborg har taget initiativ til at adressere dette pinlige forhold. Ligestilling i bunden og i bredden er åbenbart ikke særligt sexet at beskæftige sig med, selv om man her kan gøre en større og vigtigere forskel for langt flere.

I det fælles debatindlæg med Etiopiens præsident og den australske premierminister bragt i Berlingske 8. marts skriver statsministeren: »Vi ved, at uden ligestilling og kvinders ret til at bestemme over egen krop, vil vi lade millioner af mennesker i stikken«. Det lyder jo lovende, men man skal som bekendt feje for sin egen dør først. Måske skulle vi bruge lidt mere krudt på ligestillingen der, hvor skoen virkelig trykker og lidt mindre der, hvor stiletterne strammer? David Munis Zepernick, bestyrelsesformand, Fonden Safe and Alive