Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lagerbeskatning af aktier har konsekvenser

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Når man taber penge i spil, er der mange, som så øger indsatsen, og spiller videre. Hvis dette fortsætter ukontrolleret, med eller imod spillerens vilje, ender det desværre ind imellem i ludomani, som alle vist er enige om, bør bekæmpes mest muligt, og der allerede ofres mange ressourcer på.

Dette synes vist ikke at være gået helt op for »vismændene«, som i deres iver for at være kreative nu foreslår at lagerbeskatte aktieafkast, dvs. at der årligt betales skat af eventuelle ikke-realiserede værdistigninger. Det er udmærket, hvis aktierne hele tiden stiger, men aktier har det altså også med at falde, og ind imellem både pludseligt og drastisk.

Og hvis det sidste sker, og man bliver tvunget til at sælge, får man ikke den skat tilbage, man tidligere har betalt for den fortjeneste, man bare aldrig fik.

Der er kun én vej frem, hvis de tabte skatter skal genvindes, og det er at købe flere aktier igen - og spekulere videre i håb om, at en fremtidig større fortjeneste vil opveje de tabte skatter.

Jeg synes, det her minder svært om det indledende eksempel med ludomani, og det undrer mig, at man fremkommer med beskatningsforslag, som i den grad kan medvirke til at fremme denne sørgelige last.

Mon ikke »vismændene« bør overveje deres forslags mulige uheldige effekter, tænke lidt bredere - og ikke ensidigt på skatteprovenu. Mikael Ibsen, Kgs. Lyngby

Pensionister har betalt rigeligt

Det var et glimrende Dagens Brev 13. juni om de såkaldt »rige« pensionister, som jo selv har sparet op til deres pension, og derfor ikke kan få diverse pensionistydelser, pensionstillæg m.m., hvilket sparer statskassen for betydelige udgifter. Mens han/hun, der har brugt hele sin indtægt på diverse fornøjelser og rejser til eksotiske rejsemål og ikke har sparet op, populært sagt kan få »i hoved og den anden ende«.

En enkelt detalje kan tilføjes: Ifølge Skatteministeriets hjemmeside har danske pensionsopsparere i perioden 1998-2015 betalt 361,7 mia. kr. i først realrenteafgift og senere den såkaldte PAL-skat af afkastet af deres pensionsopsparinger. Den samme gruppe betalte ifølge Danmarks Statistik 34,9 mia. kr. i PAL-skat i 2016. Så der er ingen grund til at se skævt til de »rige« pensionister. De har betalt rigeligt. Jørgen Ørbech, København S

Læger ved jo alt

Forstå det nu, Larz Thielemann, Anne Cathrine Færgemann og Kirsten Callesen: Når der er læger, der siger, at autisme ikke kan helbredes, så kan det ikke! Læger ved alt.

Som da Alexander Fleming i lægestanden fik latterliggjort sit penicillin gennem 20 år og Semmelweis, der blev latterliggjort, fordi han hævdede, at man kunne nedsætte risikoen for barselsfeber, hvis fødselslægen vaskede hænder, eller Marshall og Warren, som i årevis blev latterliggjort efter at de i 1982 hævdede, at en bakterie kunne fremkalde mavesår. Da de fik Nobelprisen i 2005 stivnede mange af de alvidende smil.

Det ville klæde lægestanden med lidt mere ydmyghed med tanke på den alenlange liste af lægestandens eklatante fejltagelser gennem tiden.

Problemet med alvidenhed er, at den blokerer for at lære noget nyt. »Det er der jo ingen grund til. For hvis det virkede, så ville vi jo bruge det.« En sætning som alt for ofte har blokeret for den eftertænksomhed, som er så vigtig i det, vi kalder »lægekunsten«. Man kan jo aldrig vide… Claus Hancke, Virum

Endnu et højhus i Tivoli

Det er blot 12 år siden at Københavns Borgerrepræsentation vendte tommelfingeren nedad for et andet højhusbyggeri i Tivoli. Dengang var der tale om et modernistisk højhus, tegnet af Norman Foster.

Det er urimeligt, at politikerne atter skal ulejliges med at tage stilling til et nyt malplaceret højhusbyggeri - denne gang tegnet af Bjarke Ingels. At arkitekten nu er dansk, gør ikke højhuset mere acceptabelt i den gamle have. Poesien og historien har lidt nok under de mange ændringer, som Lars Liebst har foretaget i Tivoli de seneste godt 20 år.

Har Tivolis ledelse ikke forstået budskabet fra Københavns Kommune i 2007? Københavnerne ønsker ikke, at der bliver bygget højhuse i Tivoli – længere er den ikke! Holger Hagelberg, talsmand for Tivolis Venner

Våben eller varme hænder

Hellere børn, der gynger, end kampfly, der økonomisk tynger. Forleden hørte jeg en solid socialdemokrat, der undrede sig over et samfund, der har købt nye og ekstra larmende kampfly til 80 mia. kroner. Et beløb, der støtter Trumps våbenindustri. Han var enormt indigneret over den prioritering i forhold til varme hænder. Måske økonomisterne i det igangværende »røde« regeringsflertal vælger at lytte. Finn Gunst, Brønshøj