Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Lægeverdenen har skam ingen problemer med urtemedicin

»Lægeverdenen har skam ingen problemer med urtemedicin. Det bruger vi hele tiden. Vi synes bare, det er smart at give det stof, der virker i en kontrolleret mængde og uden alle mulige utilsigtede og ikke-målbare bistoffer,« skriver Katrine Søe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Hvis man venter længe nok, bliver meget moderne igen. Sådan går det med tøjmoden, og sådan går det åbenbart også med den medicinske behandling. I medicinens spæde ungdom blev patienter behandlet med urter groet i klostrenes haver.

Nogle af disse urter viste sig at have reel effekt på fysiske lidelser, og på den måde blev fingerbølplanten digitalis for eksempel til nutidens små tabletter med en kontrolleret styrke til evidensbaseret hjertemedicin. Vi har flere tilsvarende stoffer – også af nyere dato. Således bygger en del af den kemoterapi, vi bruger i dag, på planteverdenen.

Når Torben Kjær i sit læserbrev af 18. juli påstår, at lægeverdenen ikke er interesseret i studier af alternativ behandling, må det være mod bedre vidende. Torben Kjær kan vel næppe som medlem af Danske Regioners Sundhedsudvalg have så ringe indsigt i den medicinske verden.

Hvorfor man så absolut skal gå baglæns fra den kontrollerede mængde virksomt indholdsstof i pilleform til den ukontrollerede koncentration og mængde i en plante, som man brugte det i middelalderen, synes svært at forstå.

Behandle jernmangel med rosiner

Hvis man accepterer påstanden om, at mandler hjælper på knogleskørhed, og det kan da godt være – det gør mælk jo for eksempel – så måtte man altså indtage en given større mængde mandler for at få det ene indholdsstof, som har virkningen.

Katrine Søe

»Selv om det lyder vældigt tillokkende at kunne behandle knogleskørhed med marcipanbrød, ville øvrige de indholdsstoffer formentlig på den lange bane give et helt andet problem at slås med.«


Selv om det lyder vældigt tillokkende at kunne behandle knogleskørhed med marcipanbrød, ville de øvrige indholdsstoffer formentlig på den lange bane give et helt andet problem at slås med. Det ville nogenlunde svare til at behandle jernmangel med rosiner.

Lægeverdenen har skam ingen problemer med urtemedicin. Det bruger vi hele tiden. Vi synes bare, det er smart at give det stof, der virker i en kontrolleret mængde og uden alle mulige utilsigtede og ikke-målbare bistoffer. Vi har heller ikke noget imod, at alternativ medicin testes. Det skal den alternative verden da være velkommen til – ligesom lægeverdenen gennem tiden har testet de behandlinger, vi gerne så indført.

Katrine Søe, læge, Ringe