Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kupforsøg er ikke vejen frem

At kalde Juan Guaidos selvudnævnelse som midlertidig præsident for Venezuela for et kupforsøg er ikke en kontroversiel melding eller et retorisk greb, mener Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andres Martinez Casares / Reuters / Ritzau Scanpix

I en leder skriver Pierre Collignon en unuanceret kritik af Enhedslistens holdning til den alvorlige udvikling i Venezuela og Maduro-styret. Enhedslisten har længe kritiseret Maduro-styret for brud på basale rettigheder, uretmæssig fængsling af kritikere og for den dybe sociale og politiske krise. Men kupforsøget eskalerer den allerede meget bekymrende situation og kan ende med at kaste landet ud i borgerkrig.

Og ja vi kalder det for, hvad det er – nemlig et kupforsøg. At kalde Juan Guaidos selvudnævnelse som midlertidig præsident for et kupforsøg er ikke en kontroversiel melding eller et retorisk greb. Selv indlandsmedier som DR og TV 2 beskriver situationen som et kupforsøg. Og hvad ellers skal man kalde det, når en person udnævner sig selv til præsident og beder hæren følge efter. Det er da ikke et godt eksempel på demokrati. Derfor har vi også kritiseret udenrigsminister Anders Samuelsen for at følge i hælene på Trump og ensidigt støtte kupforsøget.

Det er helt afgørende, at det internationale samfund ikke bidrager til en yderligere eskalering af konflikten. Venezuela er allerede voldsomt polariseret. Det international samfund burde tænke på, hvad der er godt for den venezuelanske befolkning – og det er ikke mere konflikt. Men derimod en demokratisk og fredelig løsning. Derfor burde Danmark opfordre til deeskalering og mægling. Mexico har allerede tilbudt sin hjælp, så det kunne være så enkelt for Samuelsen blot at bakke op om dette. Og det vil da være klogt, hvis et nyt valg bliver en del af løsningen, så kan Danmark passende bakke op med internationale observatører. Det helt centrale er, at det er den venezuelanske befolkning selv, der skal have lov at vælge, hvem der styrer deres land.

Eva Flyvholm, udenrigspolitisk ordfører (EL) & Christian Juhl, latinamerikaordfører (EL)