Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hold fast i tyske atomkraftværker og lad Putin sejle i sin egen sø

Den russiske quasi-diktator Putin vil ikke gå af vejen for at bruge gassen som politisk våben, selv om han har hårdt brug for pengene. Ikke mindst USA har påpeget, at Europas køb af russisk gas finansierer Ruslands kamp mod ikke mindst den tidligere østblok, som stadig i dag er hunderæd for Rusland, skriver Steen Møller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schmidt / Nord Stream 2 / Ritzau Scanpix

Nord Stream 2

Argumentet for gasledningen Nord Stream 2 nord eller syd om Bornholm er først og fremmest, at Europa og især Tyskland har brug for naturgassen fra Rusland.

Modargumentet er, at vi herved understøtter Ruslands kamp mod Vesten og således kampen mod os selv, samt at Europa herved gør sig afhængig af den russiske quasi-diktator Putin, som ikke vil gå af vejen for at bruge gassen som politisk våben, selv om han har hårdt brug for pengene. Ikke mindst USA har påpeget, at Europas køb af russisk gas finansierer Ruslands kamp mod ikke mindst den tidligere østblok, som stadig i dag er hunderæd for Rusland. Husk i den forbindelse også på, at det ikke mindst var den elendige økonomi, som i sin tid kvalte Sovjetunionen.

Tyskland har imidlertid selv skabt behovet for naturgassen fra Rusland som følge af Angela Merkels pludselige raptus om lukning af de tyske atomkraftværker efter det jordskælv og den efterfølgende  tsunami, som i sin tid smadrede atomkraftværket i Fukushima i Japan for snart otte år siden. Uheldet skete, fordi værket var bygget i et jordskælvsområde vendt ud mod Stillehavet. Som bekendt ligger Tyskland hverken i et jordskælvsområde eller vender ud mod åbent hav, så en tsunami her er ganske enkelt utænkelig.

På denne baggrund forekommer lukningen af de tyske atomkraftværker også aldeles ubegribelig. Ikke mindst fordi atomkraft både er den reneste og mest klimavenlige nuværende energiform og desuden forløberen for den fusionsenergi, som både holder Solen kørende og om få år også her på Jorden vil kunne forsyne os med uanede mængder billig energi med f.eks. havvand som råstof. Der er faktisk allerede i dag mange alternativer til den russiske fossile energi, og den kommende ny tyske kansler bør snarest genåbne og igen promovere atomkraften i Tyskland, så Putin kan sejle sin egen sø for egen regning.

Steen Møller, Ebeltoft