Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Drop torskekvoter og indfør jagttid på sæler i stedet

Sælerne i Danmark konsumerer over 50.000 tons fisk, mest torsk. Derfor bør de reguleres. Nemmest er at ophæve fredningen og indføre en jagttid, mener Bent Møller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Torskemangel

På grund af eksplosiv vækst i bestandene af sæler begrænses nu fangstkvoterne på torsk. Det er da helt hen i »tangskoven«.

Sælerne i Danmark konsumerer over 50.000 tons fisk, mest torsk. Derfor bør de reguleres. Nemmest er at ophæve fredningen og indføre en jagttid.

Sælerne er også meget generende i indre danske farvande, de rydder og ødelægger utallige ruser og garn, godt og grundigt assisteret af skarverne, som også bør bekæmpes.

Sælkød spises i store dele af den arktiske verden, så kan det vel også blive human føde i den tempererede del. Men det kræver nok en for stor mundfuld af vor indstilling til fødemidler. Garneret med syrlige røde myrer kunne det måske blive en ny restaurant-trend.

Bent Møller, Sakskøbing

Kommentaren, der gik op i røg

Berlingskes anmelder, Søren Schauser, har i avisen anmeldt bogen »Du er jo ateist«, der er skrevet af Anders Stjernholm og Simon Nielsen Ørregaard. Anmeldelsen er meget negativ, og de to forfattere har så i Berlingske 25. april i Dagens brev skrevet et defensorat for deres bog under overskriften »Anmeldelsen, der gik op i røg«. Her skriver de bl.a. følgende: »Det ærgerlige er så, at anmeldelsen blev væk et eller andet sted i vredesudbruddet. Hvem ved? Måske for den til himmels, det var jo langfredag!«

Hertil er at sige, at hvis man er ateist, så skal man være det med værdighed og maner og vide, hvad man taler om. Dette simple krav mestrer de to indignerede forfattere desværre ikke. Med deres kommentar afslører de, at de ikke kender til Bibelens tekster, og ikke ved, at langfredag ikke er Kristi himmelfartsdag. Det er meget pinligt. Enhver ateist med respekt for sig selv ved selvfølgelig, hvad det er, man ikke tror på, ellers bliver det hele jo latterligt. Og de to forfatteres kommentar går derfor op i røg, men den farer ikke til himmels.

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Omsider løst

Der hersker stor mystik om Socialdemokratiets plan for nedslidtes tidlige pensionering. Ingen ved det - ej heller forslagets stiller. Nu er det omsider kommet frem. Socialdemokratiets medlemmer i forreste felt har erhvervet sig kroniske arbejdssygdomme i mundtøj og fingre af at skulle besvare alle disse mange Spørge Jørgen typer. Med håb om at blive lukket ind i slaraffenlands arbejdsfrie ydelser har de utålmodigt spurgt meget enkelt - hvem kan få og hvem skal gå? Således parkeret på de nedslidtes holdeplads som værdigt trængende for tro tjeneste toner de nedslidte socialdemokrater frem til de tre milliarders paradis med evig forsørgelse. Det kunne de jo bare have meldt ud fra starten. Dog, nu er mysteriet endeligt løst.

Holger Overgaard Andersen, Vedbæk

Helt i skoven

Det er dog en skrækkelig ide som Alternativet har fostret: Allemandsret til at slå lejr i alle de danske skove   - også de privatejede med hvad dette givetvis vil medføre af diverse ulemper. At man i det hele taget kan fremsætte et sådant forslag giver anledning til dyb bekymring. Således vågnede jeg i nat badet i koldsved og tænderklaprende idet jeg havde drømt, at jeg havde fundet Uffe Elbæk i en sovepose i min baghave (i mangel på et egnet skovparti).

Hans J. Blokmann, Kgs. Lyngby

Børnenes statsminister?

Det er interessant, at Mette Frederiksen ser sig selv som værende børnenes statsminister. Hun var medvirkende til folkeskolens reform under Corydon. Dette var en forringelse af dimensioner af folkets skole og ikke mindst af børnenes hverdag og børnenes uddannelse.

Det er sigende, at hun vil danne en socialdemokratisk mindretalsregering. Der er lang vej mht. at genvinde tilliden til Mette F. & co., hvis vi skal tro, at de skal være bedre end de blå til at få tingene til at hænge sammen for både børn og voksne.

Sammenhængen mellem arbejde og familie blev ikke nemmere, da socialdemokraterne var ved magten sidste gang. Jeg mener, at hun bør følge partiets tradition - nemlig at se mod venstrefløjen.

Michael Pedersen, Vejen

Danmark mister sin førerposition

Mange gange i ugens løb bliver vi mindet om, at der er »alvorlig risiko for at miste vor førerposition« ja, inden for stort set alle områder.

Ville det nu være en »katastrofe« om Danmark røg ned på en - attraktiv - femte plads inden for stort set alle felterne, som vi ynder at føre os frem med?

Det bør her være en arbejdsopgave for finansministeriet  at beregne effekten af forslaget - der forventes at bidrage væsentlig til en forhøjelse af nationens rådighedsbeløb.
Niels Elming, Kolding