Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Den intolerante åndløshed fra Ateistisk Selskab

Nikolaj Bøgh er medlem af kommunalbestyrelsen for Frederiksberg og opstillet som folketingskandidat for de Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Går man i biografen i denne tid, vil man kunne se en reklame fra Ateistisk Selskab, som opfordrer folk til at melde sig ud af folkekirken inden filmen starter – det tager angiveligt kun ét minut.

Det er ikke første gang, at Ateistisk Selskab kører den type udmeldelseskampagner mod folkekirken, mens man åbenbart ikke finder, at der er noget galt med at være medlem af andre trossamfund. Der er således aldrig noget med, at ateisterne synes, at det meget store mindretal af muslimer i Danmark skal melde sig ud af deres trossamfund.

Folkekirken synes åbenbart at være »et let offer« for Ateistisk Selskab, og kirken er i al sin brede rummelighed og store tolerance da heller ikke god til at slå igen, når den bliver angrebet, sådan som det sker i biografreklamerne. Kirken er vant til at vende den anden kind til og tåle, at holdningerne til den er meget forskellige, og det er sådan set også en del af pointen med at have en statskirke, som det meget store flertal i befolkningen skal kunne spejle sig i.

Men netop folkekirkens rummelighed og tolerance gør det også meget svært at forstå, hvorfor Ateistisk Selskab bruger så mange kræfter på at bekæmpe kirken. Det er da helt i orden at være ateist, hvis man har lyst til det, men lad dog andre menneskers trosforhold i fred. Det er intolerant at forsøge at presse sit eget dybest set åndløse verdensbillede ned over hovedet på sagesløse biografgængere, der er ude for at få en god aften med en tilsyneladende nem »administrativ løsning«.

Hvis man endelig vil udbrede ateismen, så bør det ske i dens egen ret, og ikke på bekostning af andre former for livssyn. Man er i biografreklamer, i den offentlige debat og på alle mulige andre måder da velkommen til at fortælle om fordelene ved ateismen, for de må vel være der – det kan vel ikke bare være den tomme intethed, man plæderer for. Eller kan det? Har Ateistisk Selskab slet ikke noget at byde på, udover gold intolerance over for andre menneskers tro? Nikolaj Bøgh (K), folketingskandidat, Frederiksberg