Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

End ikke alle præster tror på det

Nikolaj Bøgh. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Den konservative folketingskandidat, hr. Nikolaj Bøgh, beviser i sit indlæg, Den intolerante åndløshed fra Ateistisk Selskab, at han er endnu mindre konservativ end Poul Schlüter, der jo ikke var mere konservativ, end det gjorde noget.

En ægte konservativ er en frihedselskende skeptiker. Hans forløbere er f.eks. de fritænkere, som satte spørgsmålstegn ved kirkens dogmer og Jordens fladhed. Ægte konservative vil derfor altid forholde sig skeptisk over for ideologier, som lover tusindårsriger, eller religioner, som lover evigt liv. Den skepsis mangler hr. NB åbenbart. Ja, han mener, at personer, hvis fornuft får dem til at afvise de usandsynlige skrøner, som man skal sluge som kristen, gør disse børn af oplysningstiden åndløse. Sandheden er den modsatte. De har tænkt selv, brugt deres sunde fornuft og derfor afvist det, man har påduttet dem med dåb og konfirmation.

Sagen er jo, at det er lige så umuligt at bevise Guds eksistens som hans ikke-eksistens. At tro, at en eventuel gud forfængeligt ønsker at blive tilbedt, og at man ved at overholde nogle mere eller mindre tåbelige regler kan indynde sig hos ham i en sådan grad, at man kan sikre sig evigt liv, er så usandsynligt, at man må undres over personer som hr. NB. Selv ikke alle præster tror på det.

Hr. NB forstår (bevidst?) ikke, hvorfor AS kun angriber folkekirken og ikke også andre trossamfund. Ved han ikke, at halvdelen af folkekirkens overdådige budget betales af alle skatteydere inkl. ikke-medlemmer? Dette i vild modstrid med Grundlovens § 68. Det er dette grove grundlovsbrud, AS indirekte angriber med sin reklamekampagne.

Hr. NB skal dog have tak for at indrømme, at folkekirken er en statskirke. Det benægtes ellers altid. Når dette er sagt, må man antage, at medlemmer af AS også er troende, idet en ateist er en person, som tror, at Gud ikke eksisterer. Tror man hverken det ene eller det andet, fordi det fornuftigvis er umuligt at bevise, er man agnostiker. Måske har AS-medlemmerne ikke helt hold på terminologien. Bille Thøgersen, Allerød