Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Byg daginstitutioner nær børnenes hjem

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Kære Frank Jensen. Nogle af de »i alt 25 daginstitutionsgrupper med 12-22 børn i hver, blandt andet i Valby«, som I planlægger, vil medføre en stærkt forringet hverdag for en hel masse familier som bor og færdes omkring Saxtorphsvej, hvor en af bydelens nye institutioner er planlagt til at blive bygget.

Med forslaget om at bygge endnu en institution på Saxtorphsvej, nemlig nr. 11, vil I mase 13 nye børnegrupper ind mellem to allerede eksisterende institutioner med hhv. 155 og 160 børn.

Det betyder, at små 500 børn vil have deres daglige gang på en lille villavej med meget lidt udendørs areal. I bruger jo det grønne område, som de cirka 300 børn i dag bruger som en udvidet legeplads, til den nye institution. En plads, som også kvarterets børn og skolerne og institutionerne i området bruger til leg, idræt og udendørsaktiviteter. Det tager I fra dem!

Vi, som bor på vejen, er allerede stærkt plaget af trafikkaos, støj, ulovligt parkerede biler og biler, som kører alt for stærkt, frustrerede forældre, som skal aflevere eller hente og generel utryghed ved at lade vores børn selv gå over vejen.

Oveni dette vil I nu tage den sidste grønne plet fra området, når I vil bruge den plads, som Københavns Kommune ifølge den eksisterende lokalplan vil bevare som det sidste grønne åndehul på Saxtorphsvej.

Hvis I vil have en storby, hvor børnefamilier vil bo, må I tænke jer om. Byg i stedet den nye institution, hvor de børn, som skal bruge den, bor - i Kulbane-kvarteret, Valby Maskinfabrik eller Grønttorvet. Det er der, I har bygget nye boliger for at huse alle de nye familier, I vil have i byen. Lad så de byggerier også huse de daginstitutioner, som skal bruges. I stedet for at lade de gamle og allerede eksisterende boligkvarterer bære byrden af dem. For vi kan ikke bære mere end i dag. Med det planlagte byggeri på Saxtorphsvej er det slut med #grøntbørneliv i København. Jennie Maria Petersson, Valby

IT-system skal ikke give staten profit

Boligejerne skal ikke straffes, fordi Skat er dårligt ledet. De seneste IT-problemer skal naturligvis ikke gå ud over boligejerne og betyde, at de går glip af de skattelettelser, som er aftalt i Folketinget.

Staten står til at tjene tre milliarder kroner hvert år i tre år, indtil det nye IT-system bliver færdigt, ifølge Skatteministeriets egne tal. De penge tilhører boligejerne. Vi taler om pensionister, hvis pension bliver spist op af boligskat. Vi taler om børnefamilier, hvis budget bliver strammet til. Vi taler om helt almindelige danskere, der havde set frem til skattelettelser på deres bolig fra 2021, men nu må vente til 2024, før de kan implementeres.

Den ekstra indtjening skal ikke gå til øgede offentlige udgifter og dermed frarøves boligejerne. De penge skal ryge tilbage i boligejernes lommer. Hvis regeringen tager pengene og bruger dem til offentlige udgifter, er det et brud med vores aftale om boligskatter, og det vil være helt uacceptabelt, at staten på denne måde kan tjene penge på ikke at have styr på sine IT-systemer. Rasmus Jarlov, skatteordfører (K)

Må jeg få et varsel?

Torsdagsudgaven af min egen avis, Berlingske, var en stor, stor overraskelse. Det, der skulle have været en gyserudgave til Halloween 2019, altså først 31. oktober, kom af en fejltagelse altsammen i torsdag. Læserne må være blevet enormt overrasket, for selv på avisens forside ser man et meget alvorligt profilbillede af en chefpolitiinspektør, der ønsker overvågningskameraer overalt, ja, ikke for at se om vi piller næse, sådan midt på gaden, men for at holde øje med kriminelle. Ikke alene det, men vores bæreposer af forskellig art, trøjer og emblemer kan så indikere, om man er en af de eftersøgte.

I samme spøgefulde udgave af min avis fortæller folkevalgte fra DF og Venstre, at de bakker gerne op om politiets ønsker og krav. Denne for tidlige Halloween-udgave undlader at fortælle, om politiet og visse Christiansborg-politikere ønsker dette dystopiske indgreb i individets rettigheder indført i hele landet, men det får vi nok at vide på selve datoen 31. oktober?

Såfremt jeg har misforstået det, og at det faktisk ikke er spøg, men ment alvorligt, skal vi så også forvente, at politiet i bedste orwellske stil ønsker vores hjem udrustet med kameraer? Hvis ja, vil jeg tillade mig at bede om en orientering om, hvor og hvornår, så jeg kan få støvet af og få lidt orden i gemakkerne. Allerunderdanigst tak! Torben H. Rohde, Hørsholm