Bupl efter dokumentar: Behov for minimumsnormeringer er akut

Ud af 5,5 timer, hvor treårig blev optaget, har hun 17 minutters kontakt med en voksen, viser dokumentar.

En ny TV2-dokumentar viser, at børn i danske daginstitutioner ikke får nok voksenkontakt i løbet af en dag. Ifølge pædagogernes fagforening Bupl vidner dokumentaren om, at der er akut brug for flere pædagoger. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ny TV2-dokumentar viser, hvor presset dagligdagen er for pædagoger i danske daginstitutioner, og hvor akut behovet for at få tilført flere ressourcer til området er.

Sådan lyder det fra Elisa Rimpler, formand for pædagogernes fagforening, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (Bupl).

»Vi har alt for længe hørt kommuner og politikere gemme sig bag, at vi skal organisere os bedre og have bedre skemaer og pædagogiske koncepter.«

»Men når alt kommer til alt, så handler det om ressourcer,« siger hun.

Med tilladelse fra forældre og pædagoger har TV2 i programmet "Eksperimentet med vores børn" sat kameraer op i to daginstitutioner i Jylland.

Formålet er at dokumentere, hvor meget voksenkontakt et udvalgt barn - treårige Merle - får på en dag i institution. Og ikke mindst hvilken type kontakt.

Ud af de 5,5 timer, hvor hun er blevet optaget, har hun 17 minutters kontakt med en voksen, viser dokumentaren. I 12 af minutterne får hun læst historie.

»Det vidner om pædagoger, som er hamrende dygtige, men som kommer fuldstændig til kort, fordi der ikke er tid til at imødekomme børnenes behov.«

»Det er beskæmmende og hårdt at se på, men det er desværre den virkelighed, som vi også hører fra vores medlemmer,« siger hun.

Tv-stationen har undersøgt forholdene i to almindelige daginstitutioner.

Ifølge kommunens tilsyn hører den institution, hvor treårige Merle går, under kategorien "grøn", som er den bedste kategori for daginstitutioner.

Men mærkningen er ligegyldig, siger Elisa Rimpler, for det vigtigste er, at børnene oplever et trygt miljø.

»At vi tror, vi kan forlade os på skemaer og ratingsystemer, det virker simpelthen ikke, hvis problemet er, at der ikke er nok ressourcer. Og det er der ikke i de danske daginstitutioner.«

»Selvfølgelig har det også betydning, at man har god efter- og videreuddannelse, og at man har faglig ledelse tæt på, men vi og lederne kan ikke trylle.«

»Vi kan ikke organisere os ud af dårlige normeringer, det er den skinbarlige sandhed. Det handler om at sætte i gang, for det skal prioriteres allerede ved den her finanslov,« konstaterer hun.

/ritzau/