Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Børn skal beskyttes mod rygning

Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af danskere, der begynder at ryge, er igen stigende, og mere end 23 pct. af danskerne betegnes nu som rygere. Af disse er en stigende andel unge mellem 20-29 år, hvor andelen af rygere antager godt ti pct. Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse bliver der røget dagligt i ca. 50 pct. af de hjem, hvor der bor rygere.

Som børnelæger møder vi dagligt konsekvensen af små børns udsættelse for passiv rygning. En eksponering man må frygte vil øges i takt med, at andelen af daglige rygere i Danmark igen er stigende. Konsekvensen af denne eksponering for tobaksrøg er eksempelvis i form af betændelse i mellemøret eller luftvejsgener som astmatisk bronkitis.

Det fører til hyppige besøg hos læge og indlæggelser på landets i forvejen belastede akutmodtagelser.

Samtidig ved vi, at vokser man op i et hjem med rygende forældre, er barnets risiko for at begynde at ryge øget i forhold til andre børn og unge.

Der bør handles så effektivt som muligt for at bremse stigningen i daglige rygere. Til glæde for rygerne og særligt de børn, der udsættes for denne skadelige påvirkning.

Vi vil derfor kraftigt opfordre til, at det flertal, der i øjeblikket findes på Christiansborg, vedtager en væsentlig stigning i prisen på cigaretter, samt at denne indføres med øjeblikkelig virkning. Med eller uden børnenes statsministers stemme.

Herudover mener vi, at der skal indføres et totalt rygeforbud på alle offentlige institutioner, hvor der kommer børn og unge. Dette rygeforbud skal gælde såvel inde- som ude-arealerne i tilknytning til disse. Altså ikke blot skoler og uddannelsesinstitutioner, men også bus- og togstationer, busholdepladser, idrætsanlæg, ved indgangen til indkøbscentre mv. Det vil sammen med en betydelig stigning af prisen på en pakke cigaretter reducere børn og unges ufrivillige udsættelse for tobaksrøg. Samtidig vil det reducere risikoen for, at de begynder at ryge. Klaus Birkelund Johansen, fmd. Dansk Pædiatrisk Selskab

Tak for anmeldelser

Efter at have ventet nogle dage, var det i dag en glimrende idé af redaktionen at byde os læsere på to anmeldelser af »Spillemand på en tagryg«, skrevet af henholdsvis Jacob Steen Olsen og Bent Blüdnikow med hver deres subjektive bedømmelser. Før man selv oplever teaterstykket, vil man nok tænke meget på Jacob Steen Olsens fremhævelse af den dygtige Tommy Kenters skuespilkunst.

Anmeldelsen skrevet af Bent Blüdnikow gav mig en anderledes differentieret forståelse af ideen. Mit eget kendskab til en del af historien stammer fra en oplevelse for et par dage siden af en tre timer lang film med samme titel.

Som Bent Blüdnikow har kommenteret handlingen, vil jeg glæde mig til at se teatergengivelsen, som kan give os tanker om de mange menneskelige problemer og lidelser gennem livet, ikke mindst forholdet til religionerne. Bent Espensen, Rødovre

Til lykke, København

Hvor kunne man dog sidde og fryde sig over dagen, hvor Metroringen i København blev åbnet. Det vil give København et kæmpeløft ud over, at man sidder og funderer »Tænk, at det kan lade sig gøre at grave ned under en hel by, under Marmorkirken og Magasin med al den uro, det må have givet i maven«.

Jeg tror, statsminister Mette Frederiksen i den grad havde ret, da hun sagde: »Jeg tror selv Chr. d. 4 ville have været imponeret.«

»Tænk, at det er dagens København!« tænkte jeg under indvielsen. Jeg husker tilbage på, da jeg var indenrigsminister fra 1982, hvilken situation København var i. Ikke alene havde man en stor gæld, men arbejdsløsheden var også tårnhøj. København var fyldt med små, utidssvarende lejligheder, som betød, at de mennesker, der kunne levere et ordentligt skattegrundlag til kommunen, ikke ville bo i København.

København var landets hovedstad, men den var totalt forarmet. Det affødte utallige henvendelser og møder på mit kontor med overborgmester Egon Weidekamp og socialborgmester Pelle Jarmer. Deres budskab var altid: Staten må hjælpe os.

Med alle disse triste møder i hukommelsen, glædede jeg mig over, hvor fint København udvikler sig nu. Når man kommer kørende ind til byen, er der hele tiden sket noget nyt. Ikke alt byggeri er lige smukt og velplaceret, men den store byggeaktivitet vidner om, at det går godt for landets hovedstad. Det er der så nogle, der er utilpasse ved, fordi udviklingen hellere skulle foregå andre steder. Men vores lille land lever i den grad også af, at vi har en attraktiv hovedstad, som mange, også ude i verden, taler om og gerne vil besøge.

Den omtale og den interesse bliver givetvis ikke mindre af, at vi nu har fået den smukke metroring som resultat af imponerende ingeniørkunst.

Rigtig hjertelig til lykke. Og et specielt stort til lykke til hende, der i går blev kaldt Metroringens moder, Anne-Grethe Foss. Det menneske, der mere end nogen har troet på og kæmpet for det smukke projekt og dets betydning for Danmarks hovedstad og dermed for hele vores land. Britta Schall Holberg, tidl. indenrigsminister (V)