Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Aflastning af læger er smartere end brugerbetaling

Dansk Folkeparti bestemt ikke er bange for at udfordre normerne, når det er nødvendigt. Vi mener blot ikke, at brugerbetaling på sundhedsområdet udgør nogen løsning, skriver Liselott Blixt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joe Raedle / Ritzau Scanpix

Berlingske skriver i lederen 6. marts, at politikerne skal udvise mod og gøre op med modstanden mod brugerbetaling på sundhedsområdet. Det har vi ingen som helst intentioner om i Dansk Folkeparti. Den frie og lige adgang til lægehjælp er en af hjørnestenene i vores velfærdsmodel. Jeg er udmærket klar over, at Berlingske længe har haft en dagsorden om prioriteringer i sundhedsvæsenet, og at man har en interesse i at fremstille politikerne som handlingslammede og rædselsslagne for vælgernes dom.

Men jeg kan forsikre om, at vi i Dansk Folkeparti bestemt ikke er bange for at udfordre normerne, når det er nødvendigt. Vi mener blot ikke, at brugerbetaling udgør nogen løsning. Derimod har vi behov for at aflaste de praktiserende læger for de mange overflødige besøg, de hver dag har. Hvorfor skal eksempelvis et besøg hos en fysioterapeut med tilskud gå gennem lægen? Hvorfor ikke lade patienterne gå direkte til fysioterapeuten?

Mere end otte millioner lægebesøg hvert år handler om lændesmerter, slidgigt eller ondt i nakken. Hvis blot ti procent af dem gik direkte til fysioterapeut i stedet for lægen, ville vi kunne spare over 800.000 lægebesøg om året. Så lad nu snakken om prioriteringer ligge. Det er en unødig skræmmekampagne og skaber et billede af et sundhedssystem i ruiner. I stedet skal vi tænke smart. Adgang til fysioterapeuter uden om lægen er måske blot et første skridt på vejen mod et mere smidigt og ubureaukratisk sundhedsvæsen.

I forbindelse med arbejdet med sundhedsreformen er det Dansk Folkepartis ønske at bringe netop nogle af disse problemstillinger på banen. Det giver nemlig rigtig god mening, når vi taler om organiseringen af fremtidens sundhedsvæsen.

Liselott Blixt, MF, formand for Folketingets Sundhedsudvalg, DF