Voldtægtshævn, gamle actionhelte og en kok, der mister sin vinaigrette i køkkenvasken. Her er de film, du skal glæde dig til i 2021

Det tegner til at blive et usædvanligt stærkt filmår. De amerikanske storfilm står i kø, og herhjemme er der flere store danske titler på vej. Berlingskes filmredaktion har udvalgt de ti mest spændende premierefilm, man kan glæde sig til i 2021.

Hvid midaldrende actionhelt med øgelagte knæ forsøger endnu engang at redde verden, når der er premiere på »No Time to Die«. Foto: Nicola Dove/LLC og MGM. Fold sammen
Læs mere

»No Time To Die«

En hvid, midaldrende mand, der scorer damer og skyder tilfældige mennesker på eksotiske destinationer. På papiret er James Bond for længst en anakronisme. Alligevel – eller måske netop derfor – er det svært ikke at glæde sig til »No Time to Die«.

Historien lyder velkendt. James Bond (Daniel Craigh) nyder livet som pensionist på Jamaica, da hans gamle CIA-ven, Felix Leiter, beder om hjælp til at finde og redde en kidnappet videnskabsmand. Undervejs møder Bond en skurk, der har bevæbnet sig med højteknologiske våben.

Selvom Craig er blevet 51 år, har fået opereret begge ben og revet skulderen af led, er der høj sandsynlighed for, at han også denne gang redder verden. Spørgsmålet er hvordan, og hvor flot det ser ud.

Bonusinfo: Med et budget på 250 millioner dollar er »No Time to Die« den dyreste James Bond-film nogensinde. Det er også den første, der bliver optaget med Imax-kameraer.
Premiere: April.

»Top Gun 2: Maverick«

Er der spænding om James Bond-filmen, er det intet imod de følelser, man måtte have omkring opfølgeren til »Top Gun«. 35 år efter at Tom Cruise valsede rundt i læderjakke og spejlsolbriller, vender han nemlig tilbage som piloten Pete »Maverick«. Ifølge traileren er de 35 år gået sporløst hen over Cruises ansigt. Mest radikale forandring er således, at hans love interest ikke længere er Kelly McGillis, men den 13 år yngre Jennifer Connelly.

McGillis blev aldrig tilbudt rollen, hvilket hun kommenterede i et interview med Entertainment Tonight sidste år: »Jeg er gammel, jeg er fed, og jeg er alderssvarende, og det er ikke det, det handler om her. Jeg vil hellere føle mig selvsikker og tilpas i min alder end at hænge mit selvværd op på alt det andet.«

Bonusinfo: Filmens premieredato er flere gange blevet udskudt på grund af de komplicerede flyvescener, der indspilles med rigtige fly. De taiwanesiske og japanske flag, der dekorerede Mavericks jakke i den originale »Top Gun« er udskiftet med tilfældig pynt. Kritikere mener, at det er sket for at behage det kinesiske marked.
Premiere: Juli.

Carey Mulligan spiller hovedrollen som Cassandra, der lokker mænd med hjem for at se, hvor langt de vil gå, mens hun virker fuld og omtumlet. En historie om hævn og overgreb tilsat masser af kulørte drinks. Foto: Courtesy of Focus Features Fold sammen
Læs mere

»Promising Young Woman«

Mens de modne mænd således vælter rundt til lands, til vands og i luften, er en kvindelig helt i gang med at søge retfærdighed. »Promising Young Woman« må siges at være den mest veltimede af alle årets kommende premierer.

Carey Mulligan spiller Cassie, en kvinde, der går i byen og lader, som om hun er spritstiv bare for at se, hvor mange mænd der inviterer hende med hjem og udnytter muligheden, når hun ligger som en livløs søstjerne i deres seng. At dømme ud fra trailere og omtale kan det blive en af årets mest omtalte og mest provokerende film. Man tilgiver næsten instruktøren Emerald Fennell, der i rollen som Camilla Parker-Bowles stjal prins Charles i Netflix-serien »The Crown«.
Premiere: Februar.

»Margrete den Første«

2020 var et stærkt dansk filmår. »Druk« og »Retfærdighedens Ryttere« trak så mange danskere i biografen, at selv coronarestriktionerne ikke kunne få bugt med billetsalget. Også i 2021 er der gode ting på vej. Heriblandt endnu en storfilm med Trine Dyrholm, som landets første kvindelige regent.

Vi er i 1402, og Magrete er den første kvindelige regent i Danmark og den mest magtfulde kvinde i middelalderen. Det er under hendes ledelse, at man etablerer Kalmarunionen, der samlede kongerigerne Danmark, Sverige og Norge i et nyt nordisk storrige.

Filmen er instrueret af Charlotte Sieling, som tidligere har instrueret »Over gaden under vandet« og »Mesteren«. Da filmen blev præsenteret, udtalte filmkonsulent Silje Riise Næss, at »hvis Shakespeare havde været dansk, ville et af hans store skuespil have handlet om dronning Margrete, som samlede Norden i en fredsommelig og succesrig union med et slående moderne syn på menneske- og kvinderettigheder«.

Bonusinfo: Med et budget på 73 millioner kroner er »Margrete den Første« den dyreste dansksprogede spillefilm nogensinde. Da filmindspilningerne blev udskudt på grund af coronarestriktioner, måtte filmholdet hente de sidste otte millioner hos Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.
Premiere: September.

»Godzilla vs. Kong«

En anderledes actionhelt er den gode gamle kæmpeabe Kong, der første gang fik biografgængere til at gyse og græde i 1933. Et »filmmonstermøde«, der har været ventet med spænding i årtier, bliver »Godzilla vs. Kong«, hvor King Kong møder den japanske kæmpeøgle Gojira (på engelsk kaldet Godzilla). Forvent buldrende bygningsknusende slåskampe. Filmen er instrueret af horrorveteranen Adam Wingaard og samler handlingstråde fra henholdsvis »Kong: Skull Island« og de ret vellykkede nye udgaver af »Godzilla«, samt efterfølgeren »Godzilla 2: King of Monsters«.

Bonusinfo: »Big Little Lies«-stjernen Alexander Skarsgård er på rollelisten, men spørgsmålet er, hvor meget man når at se af ham, inden de store drenge baldrer sammen.
Premiere: I maj.

kong

»Smagen af sult«

Folk med hang til trailere har måske allerede set Nikolaj Coster-Waldau spilde sin vinaigrette i køkkenvasken i forfilmen til »Smagen af sult«, der er et parforholdsdrama af Christoffer Boe, der blandt andet stod bag »Journal 64« og »Spies og Glistrup«.

Denne gang handler det om utroskab, kærlighed og Michelin-stjerner. Maggie (Katrine Geis-Rosenthal) og Carsten (Coster-Waldau) elsker hinanden, har to skønne børn og åbner deres egen gourmetrestaurant med et moderigtigt tostavelsesnavn »Malus«. Men pludselig en dag modtager Carsten et brev om, at Maggie elsker en anden.

Katrine Geis-Rosenthal og Nikolaj Coster-Waldau er bollen og smørret i »Smagen af Sult«, der lader finere madlavning og svær kærlighed kogt sammen til en font af Christoffer Boe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Ohsten.

Premiere: Februar.

»Hvor kragerne vender«

Hvad er mere mareridtsfremkaldende end at vende hjem til sin familie og indse, at ens bror skal giftes med ens barndomsfjende – og at den selvsamme kvinde har overtaget din plads i familien, mens du havde travlt med at leve et københavnsk bohemeliv i den anden ende af landet?

Historien bærer det moderne Erasmus Montanus-drama »Hvor kragerne vender«, der er skrevet og instrueret af spillefilmdebutanten Lisa Jespersen. Hovedrollen spilles af Rosalinde Mynster, der også var med i »Christian IV – den sidste rejse« og »I krig & kærlighed«.

Det der med Erasmus Montanus er faktisk instruktørens egen idé. Da filmoptagelserne begyndte, sagde hun til filmmagasinet Ekko:

»Filmen handler om en ung kvinde, som udgiver sin debutroman, en hjemstavnsfortælling, hvor hun sviner det sted, hun kommer fra. Det er en moderne Erasmus Montanus om den unge københavner, der kommer hjem til sin bondske hjemstavn og vil belære dem om, hvordan livet bør leves, og hvordan tingene hænger sammen. Men i hendes kamp for at redde sin fortabte familie finder vi ud af, at hun selv har en masse problemer. Og det simple liv på landet, hvor man ikke hele tiden vender og drejer alting, er måske i virkeligheden det sundeste for mennesket«.

Bonusinfo: »Hvor kragerne vender« hører under lavbudgetinitiativet Skitsen og har fået 540.000 kroner i udviklingsstøtte af Det Danske Filminstituts talentordning New Danish Screen.
Premiere: Juli.

»Candyman«

En øhm … elsket genganger går snart igen – igen. En opfølger, der har været  længe på vej, er »Candyman«, der er en fortsættelse af gyseren fra 1992 af samme navn. Titelpersonen er en afroamerikansk portrætmaler fra 1800-tallet, der blev lynchet som følge af en romantisk affære med en hvid kvinde, og vender tilbage som hævnende genganger i nutiden. Den nye udgave er ikke en genindspilning, men en slags reboot eller gentænkning af den gamle film, som denne gang får den opfindsomme Jordan Peele som manuskriptforfatter. Man fornemmer af foromtalen, at originalens subtile racesociale kommentar er bevaret. Alene traileren vil give dig svedige hænder, og tyder på, at det atter vil blive svært at fremstamme Candymans navn tre gange foran spejlet.

Bonusinfo: Candyman er ved at blive et sort ikon a la Black Panther, og instruktøren bliver den up-and-coming sorte, kvindelige instruktør Nia DaCosta.

»Army of the Dead«

De døde bliver levende, og de levende bliver døde. Har man ikke fået nok af zombier i den endeløse »The Walking Dead«-tv-serie, kommer Zack Snyder med »Army of the Dead«, ikke at forveksle med gyserkomedien »Army of Darkness«. Ud fra de kortfattede foromtaler bliver filmen en sjælden kombination af to genrer, nemlig zombiefilm (!) og »kupfilm« a la »Ocean’s Thirteen«. Zack Snyder har allerede bevist, hvad han kan med zombier, da han til zombiemester George A. Romeros store fortrydelse lod dem spæne afsted i genindspilningen af Romeros klassiker »Dawn of the Dead«.

Bonusinfo: Snyder kalder det for en »spirituel opfølger« til sin mesterlige »Dawn of the Dead« fra 2004.

»Dune«

Denis Villeneuve er et lyssekund fra at gøre James Cameron og Ridley Scott rangen stridig som science fiction-genrens mest storslåede instruktør. Hans »Blade Runner 2049« var en værdig opfølger til originalen, og nu går han efter det helt store æble: nemlig en genindspilning af Frank Herberts monstrøse romanserie »Dune«. Det store karaktergalleri myldrer af stjerner som Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, David Dastmalchian, Chang Chen, Sharon Duncan-Brewster og Charlotte Rampling. Det bliver spændende at se, hvor mange minutter de hver især får i filmen, hvis der også skal være tid til at vise romanens berømte kæmpesandorme frem.

Bonusinfo: David Lynch var tidlig i sin karriere ved at grundstøde med en håbløs version af »Dune«. Den danske oversættelse af titlen var oprindeligt »Klit«, men den hører man ikke meget mere.
Premiere: September/oktober 2021.