Vil splitte kunstværk ad og sælge det som ure – kunstner kalder det respektløst og truer med retssag

Må man købe et kunstværk af en kendt kunstner, splitte det op og lave det til ure – for efterfølgende at sælge dem videre? Tal R kalder det »respektløst« og kræver fogedforbud. Ekspert ser det som en »krænkelse af ophavsretten«.

Kunstneren Tal R har ikke lyst til at se et gammelt værk klippet til små farverige urskiver, som færøsk duo kalder kunstværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

En færøsk kunstnerduo er kommet i kunstnerisk modvind. Duoen, der går under navnet Letho, har for 600.000 kroner købt et kunstværk af den danske kunstner Tal R.

Kunstværket »Paris Chic«, der er skabt i kanvas, vil Letho, der består af Dann Thorleifsson og Arne Leivsgard, splitte op i små bidder og herefter skabe små unikke og særskilte kunstværker af i form af armbåndsure, der så skal sælges videre.

Men den går ikke, hvis man spørger kunstneren bag værket, Tal R. Han ønsker hele urprojektet stoppet og er skredet til retslig handling. Det skal nu afgøres i byretten, om der skal nedlægges fogedforbud mod projektet.

Tal Rs kunstværk er stadig intakt. Her ses en illustration af, hvordan et færdigt ur ville kunne have taget sig ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Letho.

I en mail til Politiken uddyber Tal R, hvorfor han ønsker projektet stoppet.

»Jeg ser det som nogen, der forsøger at tjene penge og få opmærksomhed ved at lave et produkt ud af min kunst, og det gør mig ærlig talt ked af det. Jeg synes, det er et respektløst projekt, og det ærgrer mig, hvis jeg og måske også andre kunstnere skal bruge tid og ressourcer på at kæmpe imod det, for vi vil hellere bruge vores tid på at lave vores kunst,« skriver han.

Her uddyber han også, at han tidligere har sagt, at han er ligeglad med, hvad der sker med hans værker.

»Hvad jeg derimod ikke er ligeglad med, er, hvordan de behandler værket i offentligheden – i dette tilfælde, hvor maleriet ødelægges som et samlet værk for at blive brugt som urskiver i ure, der sælges til højestbydende,« skriver Tal R i mailen til Politiken.

Overrasket duo

Kunstnerduoen bag urprojektet er overraskede over, at de er endt i retten. De mener, at de har deres på det rene, og deres advokat vurderer, at de har en god sag.

»Det gamle værk bliver ikke genkendeligt i vores værk. Vores bliver noget helt andet. Det bliver en bruger, der selv har lavet sit eget udsnit af værket, og lavet det i et ur, der er hans værk. Når projektet er fuldført, vil man ikke kunne relatere til det gamle, der er det en ny historie, og noget helt andet, man kan se. Det er en modificering. Ikke et plagiat og ikke en kopi. Det er en original, der er arbejdet videre på for at skabe noget nyt. Det er historiefortællingen, vi arbejder med,« siger Dann Thorleifsson til Berlingske.

Værket er altså fortsat intakt, og der bliver først skabt ure, hvis projektet får lov at styre uden om fogedforbuddet. Bliver projektet en realitet, kan man købe et ur for ca. 10.000 kroner. Bliver der nedlagt fogedforbud, er projektet dødt.

»Et fogedforbud ville ikke bare være en katastrofe for det her projekt, det ville være en katastrofe for alt. Det vil måske sætte standarden for, hvad man må, og det synes jeg er super kedeligt. Det vil være et nederlag for ytringsfriheden, hvis det her bliver stoppet. Asger Jorn har også overmalet andres kunst på Museum Jorn, skal det så også fjernes?«, spørger Dann Thorleifsson.

Letho afviser at der er tale om provokation og mediestunt med deres projekt. Men de vil gerne være med til at skabe en debat om, hvad man må og ikke må med kunsten.

Arne Leivsgaard og Dann Thorleifsson, der udgør kunstnerduoen Letho. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Johan Løje er advokat med speciale i ophavsret. I radioprogrammet Kulturen på P1 vurderede han onsdag eftermiddag, at det er Tal R, der har den bedste sag. Han mener, at det kan være en krænkelse af ophavsretten.

»Man vil splitte det fra hinanden og kommercialisere det. Efter min opfattelse er der ingen tvivl om, at sådan en modifikation er i strid med respektretten efter ophavsrettens stk. 3,« sagde Johan Løje til P1.

»Hvis man skar ud i bittesmå stykker og satte det sammen i en collage så intet kunne genkendes, så ville jeg ikke kunne afvise, at det kunne være en ny løsning. For mig at se er der ingen tvivl om, at det er en krænkelse,« sagde han.

Retsmødet om, hvorvidt der skal nedlægges fogedforbud, finder sted i byretten torsdag den 21. november kl. 9.