Tidligere TV 2-profil om Gaardbo: »Hvad er det for en grænseoverskridelse, der er blevet begået, så man 20 år senere ikke kan forblive i ansættelsen?«

Tidligere TV 2-medarbejder Isabella Miehe-Renard har tidligere fortalt om en usund kultur på TV 2. »Nu bliver der ryddet op i kulturen, der har været så italesat af både nuværende og tidligere ansatte«.

Jens Gaardbo meddelte i en pressemeddelelse fredag, at han stopper på TV 2, efter at han i sin tid som nyhedschef har udvist »dårlig dømmekraft«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag eftermiddag blev det meddelt, at Jens Gaardbo stopper på TV 2. Fratrædelsen skyldes »dårlig dømmekraft« i hans tid som nyhedschef for cirka 20 år siden. Det oplyser TV 2 i en pressemeddelelse.

Hans fratrædelse er en udløber af, at TV 2 i efteråret iværksatte en ekstern undersøgelse om sexisme og kulturen på tv-stationen.

Tidligere har Berlingske kunnet beskrive en usund kultur på TV 2 med debat om sexisme og en hård tone. Kulturen på TV 2 blev genstand for massiv diskussion på baggrund af seks kvindelige TV 2-medarbejderes initiativ til en underskriftindsamling i mediebranchen som støtteerklæring til Sofie Linde.

Isabella Miehe-Renard

»Nu bliver der ryddet op i kulturen, der har været så italesat af både nuværende og tidligere ansatte.«


Herefter rullede lavinen på TV 2, og flere kvinder berettede i Berlingske om en usund kultur. Det førte til krisemøder og intern debat på TV 2. Berlingske har tidligere beskrevet en intern e-mail fra TV 2, hvori nyhedschef Jakob Kwon sætter ord på det tiltrængte opgør med kulturen.

»Det er vores opfattelse, at hvis ledelsen samlet set udøver anerkendende, ambitiøs og kommunikerende ledelse, vil det være et markant skifte i forhold til i dag,« skrev Kwon dengang.

Hvad må man?

Isabella Miehe-Renard er tidligere ansat på TV 2 Nyhederne – hun stoppede på stationen, inden Jens Gaardbo blev nyhedschef – og har tidligere delt en beretning om den kultur, hun oplevede på TV 2. Det skete under overskriften: »Jeg græd – ikke over chikanen, men fordi »min fisse ikke havde nok journalistisk blod«.

Isabella Miehe-Renard mener, at Jens Gaardbos afgang er et vigtigt skridt mod en intern kulturændring på tv-stationen.

»Det er et enormt vigtigt signal, at en undersøgelse, som mange sætter spørgsmålstegn ved, virker. Det her er første bevis på, at denne type undersøgelse har konsekvenser.«

»Jeg ser hans afgang som et opgør med den kultur, der allerede var, dengang jeg arbejdede der. Nu bliver der ryddet op i kulturen, der har været så italesat af både nuværende og tidligere ansatte. Jeg tror, at der bliver lyttet – der er vel ingen, der vil arbejde et sted med hård tone og eventuelle krænkelser.«

Isabella Miehe-Renard mener, at konsekvenserne af TV 2s kulturundersøgelse er et skridt i den rigtige retning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen.

Isabella Miehe-Renard undrer sig dog over den måde, hvorpå TV 2 vælger at meddele Jens Gaardbos afgang.

»Det er iøjnefaldende, at TV 2 ikke i pressemeddelelsen forklarer, hvad det er, der fører til hans afgang.«

Isabella Miehe-Renard mener, at det burde have fremgået af pressemeddelelsen, hvad det er, der er årsag til Gaardbos exit, og hvad den »dårlige dømmekraft« indebærer, så andre kunne lære af det.

»Lige meget om det er en politiker, en slagteriarbejder eller en mediechef. Hvad er det for en grænseoverskridelse, der er blevet begået, så man 20 år efter ikke kan forblive i ansættelsen? Hvad må man, og hvad må man ikke? Sådan en pressemeddelelse, som TV 2 sender ud, lukker for en offentlig diskussion,« mener hun

Berlingske har forsøgt at indhente kommentarer fra sagens parter. Hverken Jens Gaardbo eller TV 2 har yderligere kommentarer.