Anne-Katrine har taget initiativ til sexisme-aktion: »Det er forfærdeligt, at der er så mange, der kan skrive under«

Seks kvindelige journalister fra TV 2 har samlet 701 underskrifter fra kvinder, der giver deres støtte til Sofie Linde. »Det viser at hun ikke er den eneste. Det er ikke en enkelt sag,« siger initiativtager.

701 kvindelige journalister har skrevet under på en støtteerklæring til Sofie Linde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

De seneste par dage er et åbent brev til TV-værten Sofie Linde blevet sendt rundt til kvinder i den danske mediebranche. Her er der blevet opfordret til at skrive under på en støttererklæring til Sofie Linde samt at dele oplevelser om sexisme i mediebranchen.

701 danske kvinder fra mediebranchen har i skrivende stund valgt at skrive under på brevet. Det skriver Politiken torsdag aften. Politiken kan samtidig dele navnene på samtlige underskrivere.

Bag brevet står en række kvindelige journalister fra TV 2. En af dem er Anne-Katrine Bondo. Hun er overvældet over den massive opbakning, der har været fra kvinderne.

»Det er overvældende, men ikke overraskende. Vi vidste, da vi gik i gang, at det var noget, vi ville få reaktioner på, men vi havde ikke set omfanget af det. At så mange sender deres støtte til Sofie Lindes sag viser, at hun ikke er den eneste. Det er ikke en enkelt sag,« siger hun til Berlingske.

Hvad gør vi ved det?

Anne-Katrine Bondo fortæller, at målet i første omgang var at få 100 kvinder til at skrive under. Hun kalder det vildt, at de nu er oppe på 701 underskrifter.

»Det er forfærdeligt, at der er så mange, der kan skrive under, men hold kæft, hvor er det vigtigt, at de gør det. Vi får taget hul på det her problem.Vi kan nu diskutere det og ikke længere afvise, at det findes,« siger hun.

Målet med støttererklæringen er for initiativtagerne både at vise opbakning til Sofie Linde, men også at bevise, at der findes sexisme i den danske mediebranche.

»Sofie Linde sagde det her højt, og efterfølgende opstod debatter, og der blev skudt mod den kvinde, der rejste sig og tog fat om noget, der har været kendt i branchen årevis. Det, hun sagde, blev skudt ned, og debatten kom aldrig rigtig i gang«.

Ulla Gunge, presserådgiver

»For hvis man siger nej under sommerfesten om fredagen, står man så dårligere i forhold til den person om mandagen?«


Den modvind, der ramte Sofie Linde, gjorde initiativtagerne til brevet vrede.

»Vi vil ikke have, at debatten drejer sig om, om der er et problem, men om hvad gør vi ved det. Det har hele tiden været vores mål: Hvordan kommer vi det her til livs?« siger hun.

Forventningen fra Anne-Katrine Bondo og gruppen bag brevet er nu, at der skal meldes noget ud.

»Jeg tror, der har været en tendens til at dysse sagerne ned. Det skal på banen og siges højt i branchen og på arbejdspladsen, at det her vil vi ikke finde os i,« siger hun.

Svært ikke at blive smigret

En af dem, der har skrevet under på brevet, er Ulla Gunge. Hun er nu presserådgiver, men hendes oplevelser med sexchikane skete på et dagblad, hvor hun var i praktik i begyndelsen af 00erne. Hun synes, hendes egen historie er ligegyldig, men har skrevet under, fordi hun savner en diskussion om de underliggende magtstrukturer, som er i spil i de her sager.

»Diskussionen fortaber sig i, at folk vil have navne frem, eller at folk siger, at man gerne selv ville. Men det er svært som nystartet på et dagblad ikke at blive smigret af tilnærmelser fra dygtige folk, og det kan være svært at sige fra, når man er i det her lærer/elev-forhold. For hvis man siger nej under sommerfesten om fredagen, står man så dårligere i forhold til den person om mandagen?« siger Ulla Gunge.

Folk med magt skal derfor være bevidste om at forvalte den magt hæderligt, siger hun.

»Ens faglige muligheder må aldrig være betingede af, hvad man stiller op til privat,« siger Ulla Gunge.

Flere kendte navne

En anden medunderskriver er TV 2-vært Lene Beier. Hun har skrevet under for at støtte op om sine kolleger.

»Jeg skriver under, fordi sexisme er forkert. Uanset om man er mand eller kvinde, så må man aldrig bruge sin magtposition på en sexistisk måde. Jeg har aldrig oplevet noget selv, men jeg støtter selvfølgelig op om de kolleger, som har,« siger hun til Berlingske.

Blandt de 701 underskrivere finder man også kendte TV-navne som Iben Maria Zeuthen, Mette Fugl, Sara Bro, Michèle Bellaiche, Stéphanie Surrugue, Ditte Haue, Petra Nagel, Divya Das, Tine Gøtzsche og Paula Larrain.

Anne-Katrine Bondo fortæller, at gruppen bag brevet ikke har til hensigt at hænge nogen ud ved navn. Det er ikke intentionen at gå efter manden. Man holder fokus på bolden. Men nu håber de på, at »de ansvarlige tager ansvar«, for de har ikke selv en stor forkromet plan.

»Vi ønsker, at dem, der er ansvarlige rundt i alle afkroge, tager et ansvar på sig. Vi håber, at nogen vil stå frem og holde debatten i gang. Det vigtigste er, at der kommer nogle retningslinjer, så de kommende generationer ved, at det ikke er acceptabelt. Der skal ske et skift nu,« siger hun.

Man kan stadig nå at skrive under på det åbne brev her. Deadline er lørdag 12. september.