Danske mediekvinder i fælles oprør mod sexisme: »Vi oplevede det også«

I kølvandet på TV-vært Sofie Lindes beretning om sexisme til Zulu Comedy Galla for nylig, er der en underskriftsindsamling i gang blandt kvinder i mediebranchen. »Vi oplevede det også,« lyder kvindernes opråb.

TV-vært Sofie Linde bliver nu mødt med massiv støtte fra andre kvinder i mediebranchen, som også har oplevet sexisme på arbejdspladsen. (Foto: liselotte sabroe/Scanpix 2020) Fold sammen
Læs mere
Foto: liselotte sabroe

»Kære Sofie Linde«

Sådan indledes et brev, som netop nu sendes rundt til kvinder i mediebranchen og som søger at italesætte og sætte fokus på den sexisme, der ifølge initiativtagerne finder sted visse steder i mediebranchen:

»Du fortæller, hvordan du oplevede en sexistisk kultur blandt nogle mænd, da du startede i mediebranchen.«

»Du har ret. Vi oplevede det også,« lyder brevets ordlyd, som er forfattet af kvindelige journalister fra TV2.

Formålet med brevet er at indsamle underskrifter og oplevelser fra kvinder i mediebranchen, så vi i stedet for at diskutere, om der findes sexisme i mediebranchen, i stedet kan diskutere, hvordan vi kommer den til livs.

Flere end 100 kvinder har allerede skrevet under på brevet, skriver Jyllandsposten.

Underskriftsindsamlingen kommer i kølvandet på Zulu Comedy Galla, hvor Sofie Linde, blandt andet kendt som vært for X-factor, var vært og fra scenen fortalte om en oplevelse, hun havde for 12 år siden, da hun var helt ny i branchen og til julefrokost i Danmarks Radio.

Her blev hun truet af en »stor TV-kanon«, som ville »ødelægge hendes karriere«, hvis ikke hun »suttede hans pik« til en firmajulefrokost.

»Du ved godt selv, hvem du er,« sagde Sofie Linde fra scenekanten og kiggede direkte ind i kameraets linse.

Beretningen fik stor bevågenhed, og Danmarks Radio HR-afdeling tog blandt andet kontakt til Sofie Linde for at høre mere om hendes oplevelse. Linde ønskede imidlertid ikke at sætte navn på manden, som krænkede hende, og derfor er sagen nu blevet lukket.

»Vi har alle oplevet det i større eller mindre grad i løbet af vores karriere. Upassende bemærkninger om vores udseende eller påklædning. Lumre beskeder. Grænseoverskridende fysisk adfærd. Advarsler om, at der er enkelte mænd, vi skal undgå til julefrokosten,« står der endvidere i brevet, som opfordrer til, at kvinder i mediebranchen nu begynder at tale højt om deres oplevelser, så der kan blive sat en stopper for krænkelserne.

Det er planen, at det åbne brev skal bringes i flere medier på søndag.

Berlingske erfarer endvidere, at journalisternes fagblad Journalisten også er i gang med at indsamle me too-beretninger fra mediefolk herhjemme.