Storbritannien: Banksy slår både Picasso, Monet og Rembrandt

Banksy er briternes foretrukne nulevende kunstner. Kun Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh og Michelangelo slår den anonyme gadekunstner, viser en meningsmåling.

Et af gadekunstneren Banksys værker på en mur i Venedig i maj i år. Billedet er en kommentar til EUs behandling af flygtninge. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANUEL SILVESTRI

Verden er forunderlig.

En måling foretaget af meningsmålingsinstituttet YouGov i Storbritannien viser, at den anonyme og spektakulære gadekunstner Banksy er den mest populære nulevende britiske kunstner.

Han slår dermed hundedyre og berømte kunstnere som David Hockney og Damien Hirst.

Men ikke nok med det. Banksy er ifølge målingen den fjerdemest populære kunstner overhovedet, kun overgået at Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh og Michelangelo. I nævnte rækkefælge. Dermed er Banksy mere populær end verdenskunstnere som Pablo Picasso, Claude Monet, Francis Bacon, Paul Gaugin og Rembrandt for nu blot at nævne nogle få på YouGovs liste, der rummer 48 nulevende og afdøde kunstnere.

Undersøgelsen bygger på svar fra mere end 2.000 voksne briter, der er blevet bedt om at oplyse navne på deres favoritkunstnere. Banksy endte samlet som nr. fire på listen og som den eneste nulevende kunstner på listens top 10.

Banksy arbejder både hjemme i Storbritanninen og i udlandet. Dette værk på en garage, som er ejet af en stålarbejder, i Port Talbot i Wales blev købt af en kunsthandler for et sekscifret beløb i pund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rebecca Naden.

Mel Sherwood, redaktør på magasinet Homes & Antiques, siger til avisen The Sun, at det er både overraskende og interessant, at Banksy er kommet på top 10-listen, og han ser det som et udtryk for gadekunstens popularitet.

»Denne gådefulde person har gjort virkelig meget for at gøre kunst tilgængelig. Han bringer helt bogstaveligt kunsten ud af museer og gallerier. Hertil kommer, at hans sorte humor og hemmlighedsfulde fremtræden har erobret nationens hjerter, tanker og blik,« siger Mel Sherwood.

Banksy, der begyndte som gadekunstner i 1990, arbejder både med billeder, graffiti og film. Han menes at komme fra Bristol, og han arbejder altid anonymt, og det er trods ihærdige forsøg ikke lykkedes af afsløre hans identitet. Motiverne i hans gadekunst er f.eks. rotter, legende børn og en britisk politibetjent, som han afbilder på husmure ved at spraymale over en skabelon. Han gadekunst har bl.a. kunnet ses i britiske byer som Bristol og London, men han arbejder også i udlandet, bl.a. Paris, USA og Israel. Hans kunst har ofte et politisk og samfundskritisk budskab.

Banksy vakte opsigt med dette billede, »Girl with Balloon«, som blev solgt på auktions hos Sotheby's i London. Minutter efter salget blev halvdelen af billedet makuleret af en hemmelig makulator, som kunstneren selv havde indbygget i rammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS KIENZLE.

Sidste år vakte et af hans værker, »Girl With Balloon«, opsigt over hele verden, da det blev solgt på en  auktion hos Sotheby's i London for knap 8,5 mio. kr. Få minutter efter salget blev halvdelen af maleriet makuleret af en hemmelig makulator, som kunstneren selv havde indbygget i rammen.

The Guardians medarbejder Jonathan Jones skriver, at meningsundersøgelsens resultat siger mere om os, der betragter kunsten, end om kunstnerne, for hvordan kan man meningsfuldt sammenligne Banksy og van Gogh?

»Hvad denne måling virkelig siger os, er, at fin billedkunst fremmedgør publikum mere end andre kulturelle udtryksformer. Folk lyttede i massevis til Shakespeares ord på The Globe (det gamle Shakespeare-teater i London, red.). Men kunstmuseer og »eksperter« er forfærdelig dårlig til at formidle den menneskelige styrke i stor kunst,« skriver Jonathan Jones.