Som barn var han syg og forsømt. Så begyndte han at spille trommer. Og så kom der en invitation fra John Lennon ...

80 år tirsdag. Med sin musikalitet og sin menneskelighed var den ofte undervurderede Ringo Starr en uundværlig del af The Beatles' succes.

Ringo Starr taler med pressen ved udgivelsen af albummet »Give More Love« i september 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS J RATCLIFFE

Den britiske komiker Jasper Carrott bidrog engang til den almindelige nedrakning af Ringo Starr ved vittigt at bemærke, at ikke bare var han ikke den bedste trommeslager i verden. Han var ikke engang den bedste trommeslager i The Beatles!

Udsagnet var, hvis vi nu skal være helt ærlige, ikke helt forkert. Sir Ringo, der 7. juli fylder 80 år, var og er ikke i nærheden af de store jazztrommeslagere, hvad virtuositet angår. Det er heller ikke svært at finde instrumentkolleger inden for hans eget felt, der overgår ham i brillans, og hvad The Beatles angår, så havde bandet faktisk en fortrinlig – og også teknisk bedre – trommeslager i bassisten Paul McCartney, der på enkelte optagelser overtog stikkerne.

Så vidt er joken altså ikke spor afsporet. Og så alligevel. Det, der ligger som en undertone i den vittige bemærkning, er, at Ringo Starr ikke var sin opgave voksen, og at verdens bedste band kunne have fortjent bedre, og det er i hvert fald langt fra sandheden. Den undervurderede trommeslager var tværtimod superb i rollen som manden bag gryderne, og da The Beatles i 1962, før den første plade, før beatlemania, før verdensberømmelsen, valgte at hyre Ringo Starr, var det, fordi han allerede dengang kunne tilføre et nummer et særligt drive og en særlig tyngde. Han kunne noget, som ingen andre kunne.

Talent som skuespiller

Lyt for eksempel til, hvordan han sætter 1963-hittet »She Loves You« i gang, eller hvordan han medvirker til at gøre »Can't Buy Me Love« fra 1964 til et hormonboblende mesterværk! Eller prøv med nogle af de senere ting, for eksempel hans allerbedste performance, på »Rain« fra 1966, eller hans smukke musikalske meddigtning, der sammen med Paul McCartneys basspil er med til at løfte »Something« fra 1969 til noget endnu større.

Ringo Starr og resten af The Beatles spiller »She Loves You«:

Jo, Ringo Starr havde det, der skulle til, desuden var han kendt som en ualmindeligt rar fyr, en vennernes ven i The Beatles, mægleren, når der gik knas i det hele. Han viste skuespiltalent i den første – og bedste – beatlesfilm, »A Hard Day's Nigth« fra 1964,  og som sanger kunne han give en sang lige præcis det usentimentale præg, der nogle gange skulle til – som i  Paul McCartneys muntre »Yellow Submarine« fra 1966 og som i samme Paul McCartneys smukke »With a Little Help from My Friends« fra året efter. Ringo Starr var en  uundværlig del af fænomenet The Beatles. Som menneske, men i den grad også som kunstner.

Ringo Starr bag trommerne under The Beatles' første turné i USA, 1964. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

Efter at The Beatles i 1970 var bukket under for indre ævl og kævl, havde Ringo Starr så stor succes med nogle sange, som han helt eller delvis selv havde skrevet, at John Lennon for sjov spurgte ham, om han ikke ville skrive et hit til ham. Senere blev det til mange flere plader med trommeslageren som charmende forsanger. Siden 1989 har han også turneret med sit Ringo Starr & His All-Starr Band, og han har mange gange optrådt sammen med den lidt yngre Paul McCartney, ligesom han har haft succes som f.eks. TV-vært og venlig stemme i børne-TV-serien »Thomas og hans venner«. Lavpunktet efter Beatles-årene var uden sammenligning de år med alkoholisme, som han lagde bag sig, da han og hans hustru, Barbara Bach, i 1988 lod sig indlægge for alkoholmisbrug. »I've no idea what happened. I lived in a blackout,« sagde han senere om perioden op til indlæggelsen.

Paul McCartney og Ringo Starr optræder sammen ved The Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony i Cleveland, Ohio, 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: AARON JOSEFCZYK.

Ringo Starr blev, ligesom de tre andre medlemmer af The Beatles, født i Liverpool. Han var sine forældres eneste barn, og han var et meget sygeligt et af slagsen, der ikke alene måtte bruge 12 måneder på at komme sig over en blindtarmsbetændelse, men også måtte tilbringe to år på et turbekulosesanatorium. På grund af al den sygdom haltede barnet, der i virkeligheden hed og stadig hedder Richard Starkey, gevaldigt efter i skolen, og i det hele taget skal der have været tale om en elendighed af dickenske dimensioner, der kun blev forværret af, at forældrene blev skilt.

Men der skete også noget godt, midt i miseren. Og endda til en vis grad på grund af den. Det var nemlig på turberkulosesanatoriet, lille syge Richard begyndte at spille slagtøj og fandt ud af, at han havde talent, og på en af musikhistoriens vigtige datoer, 14. august 1962, sagde den nu voksne og fuldt restituerede musiker ja tak til John Lennons tilbud om at blive The Beatles' nye trommeslager efter Peter Best, som var blevet fyret uden nåde. To år senere var The Beatles større end Elvis. Det havde Ringo Starr også en stor del af æren af.