Historiker: Lydoptagelse ændrer historien om The Beatles

Beatles-forskeren Mark Lewisohn har fået fat på en båndoptagelse, der omskriver fortællingen om, hvorfor bandet gik i opløsning.

Ringo Starr, Paul McCartney, George Harrison og John Lennon, 9. august 1969. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRUCE MCBROOM, APPLE CORPS LTD

The Beatles album »Abbey Road« udkom 26. september 1969 og var planlagt som bandets sidste. The Fab Four ville gerne stoppe, mens de stadig var på toppen.

Sådan er historien om bandet i hvert fald blevet fortalt i bøger og interviews.

Men ifølge verdens førende Beatles-forsker, Mark Lewisohn, er det ikke rigtigt. I et interview med The Guardian fortæller han om en lydoptagelse, som han har fået adgang til, med John Lennon, Paul McCartney og George Harrison, der 8. september 1969 sidder og taler på deres pladeselskab, Apple Records.

Optagelsen er lavet af John Lennon til Ringo Starr, der var på hospitalet, så kan kunne høre, hvad de andre beatler havde drøftet til mødet.
»Ringo – du kan ikke være her, men det her er, så du kan høre, hvad vi taler om«, siger John Lennon, da han har tændt for båndoptageren.

Planer om et nyt album

Fortællingen om The Beatles' opløsning har været, at de gik fra hinanden på grund af stigende frustrationer og uenigheder om bandets musikalske fremtid. Rygterne har også lydt, at Yoko Onos forhold til John Lennon spillede en afgørende rolle i forhold til bandets brud.

Men båndoptagelsen fortæller ifølge Mark Lewisohn noget andet, idet den afslører, at The Beatles ikke selv mente, at »Abbey Road« ville blive deres sidste studiealbum.

På båndet taler John, Paul og George om at indspille endnu et album og måske endda udsende første single inden julen 1969. John Lennon foreslår, at bandmedlemmerne hver især kommer med forslag til julesinglen.

»Det er en afsløring,« siger Mark Lewisohn til The Guardian.
»Man tror, at John er den, der ønskede at opløse bandet, men når man hører optagelsen, er det ikke det, han ønsker. Betyder det ikke, at vi er nødt til at omskrive nærmest alt det, vi troede, at vi vidste?«.

På optagelsen foreslår Lennon at sammensætte det kommende album med fire sange hver fra Paul, George og ham selv plus to fra Ringo, hvis han har lyst. Han refererer desuden til »Lennon-McCartney-myten« (alle Lennons og McCartneys sange blev krediteret Lennon-McCartney, selv om de reelt skrev dem hver for sig) og understreger, at det er vigtigt, at de fire musikere fremover bliver krediteret individuelt for deres sange.

Når det omtalte album med The Beatles aldrig udkom, skyldtes det, at beatlerne var uenige om rettigheder og om, hvem der skulle være manager for gruppen.

 

The Beatles gik officielt i opløsning i april 1970. Måneden efter udkom albummet »Let It Be«, der var indspillet inden »Abbey Road«.