Lennon-sange fejres 35 år efter drabet

Teaterkoncerter, 75 års mindekoncerter og gamle gemte optagelser - John Lennons værk lever på mange måder videre på 35 års-dagen for mordet på ham i New York.

Yoko Ono - her ved åbningen af en tidligere udstilling med John Lennon - var selv med ved 75-års mindekoncerten i Madison Square Garden lørdag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»And so this is Christmas...«. John Lennons karakteristiske røst efterfulgt af børnekoret, der synger om krigen, der er ovre, toner ud af højttalere verden over i denne julemåned. Så håbefuldt og freds-idealistisk, som den »Imagine«, der for alvor blev Lennons folkelige fingeraftryk i årene efter The Beatles.

8. december for 35 år siden sluttede krigen for altid for John Lennon, da han blev skudt og dræbt 40 år gammel uden for sit hjem i New York af galningen Mark Chapman.

Men årene har ikke pillet magien af hverken Lennons sange eller hans myte - nærmest tværtimod. I Danmark kører teaterkoncerten Imagine for noget nær fulde huse, netop »Imagine« er blevet en ikonisk fredssang, som ofte bliver sunget i mindedemonstrationerne efter terror-angreb, og Lennons person er også blevet flittigt erindret gennem diverse jubilæer i år.

Lørdag blev John Lennon således markeret sammen med resten af Beatles i Liverpool, da Lennons søster afslørede en statue af hele gruppen i anledning af 50 året for den sidste Beatles-koncert i Liverpool. Samme dag var Madison Square Garden i New York ramme om en stjernespækket mindekoncert i anledning af, at Lennon ville være blevet 75 år i år.

Med navne som Peter Frampton, John Fogherty fra Beatles' samtidige Creedence Clearwater Revival og country- og bluesstjernen Willi Nelson, der sang Imagine, gav koncerten god plads til John Lennons jævnaldrende. Herfra gav også Kris Kristoffersen en tør version af Lennons bitre »Working Class Hero«.

Men også nyere stjerner var på plads i hyldesten. For eksempel spillede Roots' en udgave af »Mother«, mens Brandon Flowers fra »The Killers« sang »Instant Karma« og Sheryl Crow vendte tilbage til »A Hard Days Night«. John Lennons enke Yoko Ono præsenterede selv en optagelse med Lennon, hende selv og The Plastic Ono Band og nummeret »Attica State«, inden der var video-hilsen fra Paul McCartney.

Ikke et øje var tørt, da showets vært Kevin Bacon sluttede af med alle stjernerne i fællessangen »All you need is love«.

Men selv om John Lennon i sit eftermæle er blevet indbegrebet af Love & Peace, viste han også nogle mere skarpe sider gennem sin karriere - sider som blandt andet kom frem i nogle gamle optagelser, som den britiske TV-kanal Channel 4 har fundet frem i programmerne »It Was Alright In The 1960s«.

Her kunne man blandt andet se TV-optagelser, der viste en John Lennon, som gjorde sig lystig over nogle tilstedeværende handicappede og gennem grimasser og gestik ikke holdt sig tilbage for en gang handicap-mobberi. »Så meget for »Saint« John Lennon,« som det hed i en twitter-kommentar.

I den mere uskyldige afdeling har britiske Daily Mirror nærstuderet de hårdt pressede optagelser fra Beatles-albummet Rubber Soul, der også har 50 års jubilæum i år. I en af pauserne tager John Lennon nummeret »Do You Want to Know a Secret« under kærlig behandling.

Nummeret havde ligget nr 1 i 1963 og blev egentlig sunget af George Harrison, men den evigt konkurrerende Lennon mente nok, han kunne give den lidt kant og har i optagelserne ændret teksten til »Do You Want to Hold my Penis«.

Nok ikke noget, der var gået til datidens radio-hit - men måske til gengæld et forbillede for Rytteriets omskrivninger  af klassiske sange.