Søren Frank tester bobler: Vinderchampagnen har tilbragt et år på havets bund

Testens vinderchampagne, Abyss fra Leclerc-Briant, har tilbragt et år på havets bund, mens Crémant du Jura fra Champ Divin vinder frie bobler.

I år har jeg valgt at smage alle boblerne blindt og blandet – crémant, spumante og sågar bobler fra Beaujolais sammen med champagnen – for at se om jeg kunne smage forskel. Det kunne jeg ret nemt, bortset fra at jeg tog crémanten fra Champ Divin i Jura for at være champagne og således ratede den højere end flere af de rigtige, langt dyrere champagner.

Det er ikke første gang, jeg skriver, at crémant fra Jura er det stærkeste alternativ til champagne. Det er der åbenbart også andre, som har fundet ud af, for jeg ville gerne have haft nogle flere Jura-bobler med her, men mængderne er små, og det meste var udsolgt.

En anden overraskelse var, at Irmas lavprishus, Joseph Perrier, klarede sig forbavsende godt – nærmest side ved side med Krug, som ellers normalt plejer at ligge helt i top. Jeg tror at Krugen her, som er degorgeret (har fået fjernet sit bundfald) sidste år, skal ligge noget længere – sådan plejer det i hvert fald at være.

Vinderchampagnen – selv om der var flere på fem stjerner – var også en overraskelse, nemlig Leclerc-Briants Abyss, som jeg ikke husker at have smagt før. Der er tale om en champagne, som er lagret et år på havets bund. Leclerc-Briant var en af de første og største biodynamiske producenter i Champagne, men da Pascal Leclerc-Briant døde alt for tidligt i 2010, solgte døtrene det lille champagnehus til den amerikanske investment banker Mark Nunnely.

Ønologen Hervé Jestin, som er ikke så lidt af en troldmand, fortsatte dog i kælderen. Hvor biodynamikken udelukkende handler om at dyrke druerne, har Jestin udvidet tankegangen til vinificeringen i kælderen. Han bruger f.eks. således forskellige midler til at kommunikere til vinene, at ilt findes, og at det er okay, for at kunne vinificere med meget lidt eller slet intet svovl. Ligesom han smider forskellige sten op i tankene for at hjælpe den naturlige gæring.

Jeg ved ikke helt, om jeg tror på Jestins ideer, men jeg må konkludere, at han gør et eller andet rigtigt, eftersom jeg elsker Marguets champagner (hvor Jestin også har haft en finger med i spillet) og nu også Leclerc-Briants.

At modne vinen et år på havets dyb ligner endnu et Jestin-påhit, men hvor skørt det end lyder, er der et eller andet omkring Abyss, som virker, eftersom vinen – marginalt – slår så store champagner som Bollingers RD, Krugs Grande Cuvée og Marguets Les Crayeres.

Cuvée de Caudalies, de Sousa

Champagne, Frankrig

★★★★☆☆

Denne champagne er 100 procent chardonnay fra Avize blandet af årgange fra 1995-2010. Man mærker en vis alder og fadlagring i næsen, der småoxidativt byder på let harsk spæk samt chokolade, trøffel og jordskok. Med en dosage på fem gram mærkes nogen sødme i munden. 

L’Esprit du vin

595 kr.

Cuvée Brut, Piper-Heidsieck

Champagne, Frankrig

★★★☆☆☆

Et let grønligt skær i glasset afslører en yngre champagne, som da også viser sig strammere. Medium på alle parametre, men med nogen sødme. Absolut pæn til prisen.

Meny

210 kr.

Brut tradition grand cru, Egly-Ouriet

Champagne, Frankrig

★★★★☆☆

Ravfarvet i glasset og ligeledes udvikling i næsen (lagret fire år sur lie): Tørrede funghi porcini, underskov og fadnoter – tydeligvis en pinot noir-domineret champagne. Trods den udviklede næse er der stadig frisk syre i munden.

Domaine Brandis

599 kr.

L’Esprit vintage, Pierre Peters

Champagne, Frankrig 2013

★★★☆☆☆

Markant grønt skær i glasset. Ung æblet, frugtig næse, men ikke uden dybde. Frisk mund med knivskarp syre. Typisk blanc des blancs, som nok ville profitere af et par år i kælderen.  

Sigurd Müller

450 kr.

Cuvée No. 741, Jacquesson

Champagne, Frankrig

★★★★☆☆

Lækker næse med god intensitet, tydeligvis lavt svovlet med funky toner og let oxidation samt kardon og træ. God intensitet og syre og behersket sødme (2,5 gram). Fire og en halv stjerne.  

Erik Sørensen

425 kr.

Abyss, Leclerc-Briant

Champagne, Frankrig 2013

★★★★★☆

Denne biodynamiske champagne er lagret et år på havets bund efter flaskningen. Jeg tror nu ikke nødvendigvis, det er det, som gør den ekstraordinært lækker. Næsen har en dejlig dybde med mørk frugt, svampe og spæk. Mens munden er lang og knasende tør, som jeg kan lide det. Hervé Jestin, som også har konsulteret Marguet, står bag.

Vinoble

1.799 kr.

RD, Bollinger

Champagne, Frankrig 2004

★★★★★☆

RD er Bollingers sent degorgerede prestigechampagne med ekstra lang lagring. Kuløren er ravgylden. Næsen dyb og udviklet med meget mørke noter (klar pinot noir-dominans): Chokolade, hasselnødder/nougat, svampe og cognac – vinen er tydeligvis fadlagret. 

Philipson Wine

1.095 kr. v. 3 fl.

Brut Millésimé, Alfred Gratien

Champagne, Frankrig 2004

★★★☆☆☆

Lys i glasset og lys i udtrykket med let toast. Virker stadig ung og frisk trods de 14 år – magnumformatet spiller ind her. Relativt sød i eftersmagen. Tre og en halv stjerne.  

Bichel

1.250 kr. magnumfl.

Grande Cuvée 166ème edition, Krug

Champagne, Frankrig

★★★★☆☆

Fadlagret, krydret profil med ingefær i næsen samt toast. Markant eftersmag af jord, men ellers en lidt mainstream-agtig profil, hvilket er let skuffende for en Krug. Måske skal der lidt alder til?

Div. forhandlere

Vejl.

Reserve brut, Leclerc-Briant

Champagne, Frankrig

★★★★☆☆

Krydret profil med en hel del træ, men her er også masser af saftig frugt. Årgangen er 2014, og dosagen er fire gram sukker, som man dog ikke mærker meget til.

Vinoble

379 kr.

Brut vintage, Joseph Perrier

Champagne, Frankrig 2008

★★★★☆☆

Meget kalket udtryk, tydeligevis chardonnay-domineret (50 procent) – ingen træ. Her er en del toast og i det hele taget fin udvikling. 2008 er en super årgang. Man mærker kalk og alder i eftersmagen.

Irma

299 kr.

Les Crayeres, Marguet

Champagne, Frankrig 2012

★★★★★☆

Intens, elegant og velafbalanceret sag. Tydeligvis fadlagret med noter af ingefær og dild. Virker trods nul gram dosage på ingen måde for tør eller mager. Der er formentlig mange år i denne vin endnu. 

L’Esprit du vin

795 kr.

Ambonnay Brut nature, André Beaufort

Champagne, Frankrig 2009

★★★★★☆

Vild, funky, naturagtig og saftig – som en cider fra Æblerov plus svampe og trøffel.

Krone Vin

395 kr.

Uden for Champagne

Perlé 2012, Ferrari

Trentino/Alto Adige, Italien

★★☆☆☆☆

Når man smager blindt, er det tydeligt, at dette ikke er champagne. Her er grøntsager og spæk i næsen. Smagen er kort og sød.

Philipson Wine

180 kr. v. 12 fl.

Zero dosage, Champ Divin

Jura, Frankrig 2016

★★★★☆☆

Denne gættede jeg blindt til at være god champagne. Næsen er lækker med et tydeligt indslag af træ. Smagen er dejlig tæt og koncentreret. En komplet vin, man får lyst til at drikke (og ikke bare spytte ud).

Grape Shop

198 kr. v. 6 fl.

Granit Brut nature, Reserve de Chateau Lavernette

Beaujolais, Frankrig

★★☆☆☆☆

Noget så sjældent som en mousserende vin fra Beaujolais lavet på gamay. Rosa i glasset, frugtig og i det hele taget ret anderledes. To en halv stjerne.

Krone Vin

215 kr.

Crémant de Bourgogne Brut, Pierre Ponelle

Bourgogne, Frankrig

★☆☆☆☆☆

Ung, æblet og meget frugtig – nærmest prosecco-agtig. Frisk mund med en del sødme. Et helt andet niveau end champagnerne. En og en halv stjerne.

Irma

2 fl. for 149 kr.