Sagen om Radio24syv fortsætter: »Jeg ved godt, at jeg bryder alle ideer om armslængde her«

Ifølge den radikale medieordfører Jens Rohde bør Radio24syv får en administrativ forlængelse, mens udbudssagen om den nye DAB-kanal undersøges. »Dette har potentiale til at blive en mediepolitisk skandale,« siger politikeren, der medgiver, at han overtræder alle principper om armslængde. Også dem, han selv tidligere har forsvaret.

Medieordfører Jens Rohde (B) ved godt, at han bryder alle principper om politisk armslængde i sagen om Radio24syv. Men han mener, at sagen er tæt at blive en mediepolitisk skandale. »Hvis man savner sine arme af i den sammenhæng, så er det ansvarspådragende,« siger politikeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede torsdag sagde du, at udbuddet om Radio24syv burde gå om. Mandag gik du endnu længere og foreslog, at man administrativt forlængede Radio24syvs sendetilladelse. Hvorfor går du så direkte ind i sagen om Radio24syv ?
»Jeg har læst hele materialet, både vurderingen og alle ansøgningerne. Jeg har støvet det hele igennem, og nu sidder jeg med 36 siders notater og spørgsmål, som jeg ikke forstår noget af. Jeg synes, at nævnets vurdering stikker så langt af fra virkeligheden, at jeg hverken kan forsvare det som borger eller som politiker. Hvis man skal være venlig, kan man sige, at nævnet har holdt erfaring op mod et luftkastel. Og det kan vi altså ikke brænde 280 millioner kroner af på«.

Hvilke dele af LOUDs program kalder du et luftkastel?
»Jeg undrer mig såre over, at man vælger at prioritere en taleradio til unge. Jeg har selv ringet rundt for at høre, om der bliver solgt DAB-radioer til den målgruppe. Det gør der ikke. De unge betragter DAB som mormorradio - lidt ligesom den amagerhylde, man hænger op i sommerhuset, fordi den er sjov og nostalgisk«.

Jens Rohed, medieordfører

»Enten er dette sket med ført hånd eller også taler vi om en historisk grad af inkompetence af nævnet. Jeg ved snart ikke, hvad der er værst.«


Tirsdag var statsminister Mette Frederiksen i Aftenshowet, hvor hun afviste at diskutere sagen af hensyn til netop armslængdeprinicppet. Burde du ikke overholde samme princip?
»Jeg ved godt, at jeg bryder alle ideer om armslængde her, men det er jeg totalt ligeglad med. Dette har potentiale til at blive en mediepolitisk skandale, og hvis man saver sine arme af i den sammenhæng, så er det ansvarspådragende. Historien vil dømme os enormt hårdt, hvis ikke vi griber ind. Først kommer DF med sin åndssvage dagsorden om, at man kun kan lave ordentlig radio, hvis man bor 110 kilometer fra København. Efterfølgende sker dette - som enten er sket med ført hånd, eller også taler vi om en historisk grad af inkompetence i nævnet. Jeg ved snart ikke, hvad der er værst«.

Siger du, at nogen i Kulturministeriet har bedt Radio- og TV-nævnet om at få Radio24syv væk, uanset hvad?
»Jeg siger, at det er en ualmindeligt søgt pointgivning. Det virker simpelthen, som om man har regnet tilbage, altså set på, hvad der gav point, og så argumenterer man ud fra det. Måske tager jeg grueligt fejl, og derfor skal vi have det undersøgt til bunds. Mette Frederiksen bliver også nødt til at forholde sig til det. Vi er et rimeligt stort politisk flertal, der har sendt en henvendelse til kulturministeren«.

Du har tidligere forsvaret armslængdeprinicippet. I en kronik i netmediet Ræson skrev du: »Der foregår en utidig indblanding i alt fra kontraktforhold til programmer«, og at mediepolitik er blevet gjort til »politisk pression«. Det er to måneder siden, og nu bedriver du selv politisk pression ...
»Jeg gør det over for nævnet. Jeg gør det ikke overfor kulturinstitutionerne. Det er forskellen. Så må man bide hovedet af al skam og gribe ind. Dette er jo stukket fuldstændig af, men vi lever i H.C. Andersen-land. Nogen bliver altså nødt til at sige, at kejseren ikke har noget tøj på«.

Det kan godt være, at du føler, at du går efter nævnet, men du rammer jo Loud, der snart står klar til at sende ...
»Jeg kan ikke tage hensyn til folks følelser. Jeg er ikke selv Radio24syv-lytter. Jeg er P1-lytter. Jeg konstaterer bare, at tingene ikke fungerer. Så må Loud trække luft ind og vente. Jeg bliver nødt til at insistere på, at vurderingerne er transparente og objektive«.

Du har selv været ansat på Radio24syv, hvor du erstattede Dan Jørgensen som vært på programmet »Europa i flammer«.  Gør det ikke dig temmelig inhabil i denne sag?
»Du kan ikke være inhabil som politiker. Det handler jo netop om interessevaretagelse. Det svarer til, at en landmand ikke må diskutere landbrugspolitik«.

Uanset om du overtræder lovgivningen eller ej, så er du jo temmeligt tæt på Radio24syv. Det ser ikke så pænt ud med en politiker, der ligger i ske med en part på den måde ...
»Jeg laver ikke længere »Europa i flammer«, det stoppede længe før valget, og jeg var i øvrigt kun freelancer. Derudover må folk skyde mig alle de motiver i skoene, de har lyst til«.

Du har bedt om at forlænge Radio24syvs sendetilladelse. Hvad forestiller du dig, at man gør herfra?
»Først må kulturministeren gå ind i sagen, og så må vi finde penge til de nødvendige transmissionsomkostninger. Så længe sagen ikke er lukket, er der ingen grund til, at de slukker for signalet. Der skal ikke være nogen, der spekulerer i, at vi først mødes på fredag med nævnet. Ikke tale om. Det er ikke ovre, før den fede dame synger. Og jeg kæmper for, at hun ikke synger, før alt er fremme i lyset«.