Pro et contra: Er Ghita en gal diva eller et rigtigt menneske?

Holdningerne er delte i sagen om Radio24syvs program, »Hele Danmarks Ghita«. Mange mener, at den kendte skuespillerinde gik over stregen, mens andre forstår hendes modvilje mod interviewet. Og så er der dem, der tror, at det hele er spekulation.

»I de første 30 minutter opfører hun sig jo nøjagtigt som den kontrolfreak, som hun selv beskriver sin mor som. Så man kan undervise i det her interview på psykologuddannelsen,« siger Ditte Okman blandt andet om dokumentaren »Hele Danmarks Ghita«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

En gal diva eller et rigtigt menneske?

Sjældent har et kulturinterview skabt mere debat end Radio24syvs dokumentar »Hele Danmarks Ghita« gjorde onsdag eftermiddag.
Programmet, der er et timelangt møde mellem studieværten Iben Maria Zeuthen og Ghita Nørby, udvikler sig i en stadig vildere retning, hvor Ghita Nørby er både vrangvillig og vrængende.

Interviewet er så grænseoverskridende, at både meningsdannere, politikere og kulturpersoner har deltaget i debatten, der er splittet mellem dem, der mener, at den kendte diva gik over stregen, mens andre mente, at hun opførte sig menneskeligt.

Skuespillerinden Paprika Steen mener således, at Ghita Nørby blev slagtet for at have følelser og virke vred overfor en journalist, mens Ditte Giese, der er debattør og redaktionschef på kultursitet Heartbeats mener, at dokumentaren fejler, fordi man intet lærer om Ghita Nørby, men blot består i en »en demaskering af en såkaldt folkekær personage«.

»24syv er her gået efter at ridse i eftermælet, en ikke sådan specielt charmerende opgave,« skriver Giese.

Jacob Ludvigsen, filmredaktør

»Konceptet for interviewet er enten en kende uigennemtænkt eller lidt for gennemtænkt.«


Gieses indlæg bliver besvaret af Radiosyvs kanaldirektør Mads Brügger, der er skuffet over, at »Giese ikke kan høre en nyskabende, eviggyldig og gribende samtale om at være ung og gammel, pige og kvinde, liv og død, et episk generationsopgør, en vild meta-fortælling om selve det at interviewe og at blive interviewet, og at Ghita Nørby ubevidst reproducerer den psykiske vold, hun blev udsat for af sin mor, overfor Iben Maria Zeuthen«.

Bent Meier Sørensen, der er professor i organisation og filosofi ved Copenhagen Business School skriver, at programmet med »en Blixensk elegance« viser, hvordan man kan ende med at blive en mester i samtalens kunst.

»En sådan mester er Ghita Nørby,« konkluderer Sørensen på Kristeligt Dagblads hjemmeside.

Jeg tror, de fleste må være enige i, at det er uacceptabelt at forsøge at nedbryde et andet menneske så systematisk som Ghita Nørby gør det imod Iben i interviewet, siger Ditte Okman, der også selv er vært på radio 24syv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

En anden af Ghitas forsvarere er filmredaktør Jacob Ludvigsen på kulturmediet Soundvenue. I en klumme indrømmer han, at interviewet kører med »140 i timen ud over bjergskråningen og dratter ned i en times fri fald«, men han understreger også, at Ghita Nørby har en pointe, når hun tager afstand fra Iben Maria Zeuthens interviewteknik.

»På en meget uforskammet måde forsøger Ghita Nørby at sige, at hun har behov for et ægte møde mellem mennesker, før hun krænger sin sjæl ud. Det krav mener jeg faktisk ikke er urimeligt.  Hvis ikke begge parter giver noget af sig selv i et interview, kan det godt komme et element af udnyttelse, hvor kulturpersonen, som Ghita Nørby, bliver udnyttet,« siger Ludvigsen, der understreger, at han ikke vil forsvare Ghita Nørbys tone, der er »langt over stregen«.

»Men hendes intention forstår jeg godt. Samtidig synes jeg også, at det kan virke lidt spekulativt at 24syv opsætter en syv timers samtale med en 84-årig kvinde, der er kendt for at være excentrisk. 24syvs satireprogram »Den Korte Radioavis« har selv gjort tykt grin med Ghita, og alle journalister vil vide, at hun måske taler over sig, når hun sidder foran en åben mikrofon i så lang tid. Så konceptet for interviewet er enten en kende uigennemtænkt eller lidt for gennemtænkt.«

Jim Lyngvild

»Det er respektløst. Sådan behandler man ikke Danmarks svar på Elizabeth Taylor.«


Realitystjerne, forfatter, modekommentator og designer af Nationalmuseets vikingeudstilling, Jim Lyngvild, bed sig i hånden, da han hørte Ghita Nørby skælde ud i Radio24Syv.

»Det var jo for vildt. Men hvis man hører ordentligt efter, forstår man det jo godt. Skal man interviewes i syv timer, kræver det tillid og at man finder hinanden, men det første Ghita oplever, er at der står et rumvæsen med hørebøffer og stikker en halv meter mikrofon op i fjæset på hende. Det er respektløst. Sådan behandler man ikke Danmarks svar på Elizabeth Taylor,« siger Jim Lyngvild.

Også Morten Messerschmidt, der er Europa-parlamentariker for Dansk Folkeparti forsvarer Ghita Nørby.

»Bravo Ghita. Gid flere turde være så ærlig som du..!!«, skriver Morten Messerschmidt om Ghita-gate. Politikeren har iøvrigt også selv haft et program på radio 24syv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang.

»Hvor er det befriende, at Ghita Nørby – stillet overfor denne banale, selvhøjtidelige og overfladiske journalistik – gør det eneste rigtige og det eneste ægte i Zeuthens »interview«: Afviser enfoldigheden og afslutter den samtale, der faktisk blev ødelagt allerede ved Zeuthens entré,« skriver Messerschmidt, der slutter med ordene: »Bravo Ghita. Gid flere turde være så ærlig som du..!!«

Blandt Nørbys kritikere finder man Ditte Okman, der også selv er studievært på Radio24syv. Hun forstår ikke, at man kan udvise forståelse for den udskældning som Ghita Nørby leverer i interviewet.

»Jeg tror, de fleste må være enige i, at det er uacceptabelt at forsøge at nedbryde et andet menneske så systematisk som Ghita Nørby gør det imod Iben i interviewet. Hvis det havde været en mandlig chef eller en skolelærer var det blev påtalt,« siger Ditte Okman, der mener at interviewet afslører, at den kendte skuespiller har et uafklaret problematisk forhold til sin egen mor.

»I de første 30 minutter opfører hun sig jo nøjagtigt som den kontrolfreak, som hun selv beskriver sin mor som. Så man kan undervise med det her interview på psykologuddannelsen,« siger Ditte Okman.

Hør »Hele Danmarks Ghita« her.